Boekrecensies,  Young adult

Unsinkable – Lotte van den Noort

Toen ik de achterflap las van het boek Unsinkable van Lotte van den Noort, werd ik direct nieuwsgierig. Natuurlijk kennen we allemaal het vreselijke noodlot van de Titanic, die jaren geleden zonk, maar wist je dat er verschillende complottheorieën zijn over wat er écht is gebeurd? Ik niet, tot ik de Young Adult Unsinkable las.

Waar gaat Unsinkable over?

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan? Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt. Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.

Katharina heeft veel meegemaakt in haar jeugd. Ze komt uit en goed gezin, ze hadden altijd geld genoeg, maar dan gebeurt er iets waardoor ze haar luxe in één keer kwijtraakt. Ze moet gaan werken voor haar geld, maar ze voelt dat ze meer in haar mars heeft dan het werk dat ze nu doet. Wanneer ze een advertentie ziet waarbij er gezocht wordt naar kamermeisjes voor het nieuwe schip de Titanic, twijfelt ze geen seconde om zich aan te melden. Haar broer is betrokken bij de bouw van het schip. Hij probeert haar ervan te weerhouden om het schip te betreden, omdat hij meer heeft gehoord over het lot van de Titanic. Was het al die tijd al vooraf gepland om het enorme schip te laten zinken?

‘Wow! Unsinkable houdt je van begin tot eind in zijn greep. Dit is hoe een echte pageturner hoort te zijn; moeilijk om weg te leggen en constant verrassend’

Ik ken natuurlijk het verhaal van de Titanic, tenminste dat dacht ik. Ik ken de historische feiten. Maar wat ik niet wist, is dat er complottheorieën bestaan over deze heftige ramp. Hierdoor kijk je na het lezen van het boek, toch even anders naar de gebeurtenissen. Wat interessant is, is dat in dit boek feiten en fictie met elkaar zijn vervlochten. Na het lezen van dit verhaal dacht ik wel even bij mezelf ‘wat als dit écht zo gegaan is?’. Het boek had me in zijn greep en heeft me van begin tot eind geboeid. Ik vond de personages leuk en gedetailleerd beschreven, waardoor je echt een goed beeld kreeg van de hoofdpersonen. Heel af en toe vond ik hoofdpersoon Katharina “Kitty” wel wat naïef, maar goed dat hoort misschien bij haar jonge leeftijd.

Unsinkable is enorm vlot geschreven. Het is het eerste boek dat ik van Lotte van den Noort heb gelezen, maar ik moet meteen zeggen dat ik haar schrijfstijl enorm fijn vind. Ik ben daarom mega benieuwd naar alle boeken die nog van haar gaan volgen. Ik ga haar in ieder geval in de gaten houden. Mocht jij nou geïnteresseerd zijn in het verhaal van de Titanic, dan kan ik dit boek zeker aanraden.
unsinkable

Titel: Unsinkable
Auteur: Lotte van den Noort
Verschenen: april 2021
Pagina’s: 380
Uitgever: Hamley Books

bol-button

Rating: 5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.