Boeken,  Young adult

Typewriter – Lotte van den Noort

Typewriter Lotte van den Noort
Een verhaal dat zich afspeelt in New Orleans, in 1930. Een tijd die voor mij vrij onbekend is. Eén van de redenen om dit boek te gaan lezen. Of deze tijd in mijn straatje ligt, lees je hier.

Waar gaat Typewriter over?

In New Orleans is er in 1930 een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad. Abbigail heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo. Zij zijn de laatst overgebleven strijders voor gelijkheid. In het geheim proberen zij de oneerlijke leiders van de stad uit te schakelen en zo New Orleans in ere te herstellen.
Het dagelijkse leven van Abbigail is gevuld met vermommingen en gevaarlijke missies, waarnaast ze haar grote geheim moet bewaren voor haar medeverzetsstrijders. Alsof dat al niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met de onuitstaanbare, arrogante Jae Hawkins.
Wanneer het bestuur van de stad de verzetsstrijders op de hielen zit, besluit de leider van Monte Carlo de schuilplaats om te bouwen tot een groots casino. Alles lijkt volgens plan te gaan, tot er duistere geheimen aan het licht komen. Lukt het Abbigail om haar geliefde stad weer veilig te maken? En waarom ziet Jae er opeens zo irritant aantrekkelijk uit, gebogen over zijn nieuwe typemachine?

Typewriter vertelt het verhaal van het jaar 1930. In New Orleans is een ontzettend grote kloof tussen rijk en arm te zien. In het geheim probeert een groep verzetsstrijders de leiders van de stad uit te schakelen zodat alles weer normaal kan worden in de stad. Abigail en Jae zitten ook in deze groep. En deze twee kunnen het totaal niet met elkaar vinden. Maar om jouw stad veilig te maken, zet je daar alles voor aan de kant, toch?

Terwijl ik in het begin kleine twijfels had over het verhaal, viel dit al snel weg. Het leek op zo’n standaard young adult, waarin je alles eigenlijk al kunt voorspellen. Deze gedachte was ik eigenlijk al snel vergeten toen ik begon met lezen. Wat schrijft Lotte van den Noort heerlijk zeg! Haar schrijfstijl leest als een trein en het verhaal zit lekker makkelijk in elkaar. Terwijl ik even slikte bij het zien van de prachtige plattegrond aan het begin. Wat zag dit er ingewikkeld én mooi uit! Ook door de lijst van personages dacht ik meteen: shit, waar begin ik aan? 
Tijdens het lezen valt dit echter allemaal weg. De lijst met personages heb ik geen een keer hoeven te bekijken, de personages spraken voor zich. En ik heb vrijwel geen een keer gedacht: wie was dat ook alweer? Wat mij betreft hoefde zo’n lijst dus niet eens. Maar ik kan me voorstellen dat als je het boek niet in een keer leest, het fijn kan zijn om toch wel zo’n lijst te hebben in een boek. Nadeel: het kan afschrikken. Voordeel: even makkelijk terug kijken zie ik altijd wel als een pluspunt.

‘Als je eenmaal in dit boek begint, kun je het echt niet meer wegleggen. Je vliegt erdoorheen!’

Het verhaal heeft zo zijn voorspelbaarheid. Maar dan wel op een bepaalde manier waardoor het leuk blijft. Over het algemeen dacht ik vooral: Wanneer gaat DIT nou gebeuren?! Een van de redenen waarom je ook echt door wilt blijven lezen. Want als je eenmaal in dit boek begint, kun je het echt niet meer wegleggen. Je vliegt erdoorheen!

Het verhaal is leuk, en als je een fan bent van young adults, denk ik dat dit boek zeker iets voor jou is. Het boek heeft voor mij niet zo’n erge diepgang, maar dat zocht ik ook totaal niet bij het kiezen van dit boek. Een boek dat lekker doorleest. Dat wat mij betreft ideaal is tijdens deze koudere wintermaanden. Zie je jezelf al zitten? Dit boek, onder een dekentje, een lekker warm drankje erbij… Want dát gevoel geeft dit boek je. Met een vleugje spanning, romantiek en een leessnelheid waardoor je geen spijt gaat krijgen hiervan.

Unwritable van Lotte van den Noort is de nieuwe uitgave van Typewriter.

Een verre plek vlakbij

Titel: Typewriter
Auteur: Lotte van den Noort
Verschenen: 5 december 2018
Pagina’s: 258
Uitgever: Wolf & Dragon

bol-button

Rating: 4/5

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.