Boekrecensies,  Roman

Tot snel – Beth O’Leary

Toen ik de achterflap van Tot snel van Beth O’Leary las, werd ik meteen benieuwd. Deze feelgoodroman wordt vergeleken met de serie Virgin River, en laat ik daar nu net fan van zijn. En goed nieuws! We mogen ook een exemplaar aan jullie geven.

Waar gaat Tot snel over?

Leena voelt zich te jong om al zo vastgeroest te zitten. Eileen voelt zich te oud om opnieuw te beginnen. Het perfecte moment om de boel eens flink op te schudden…

Leena is begin twintig, heeft een uitdagende baan, een vriend die haar steunt, een leuk leven in Londen – maar schijn bedriegt. Als ze op kantoor volledig instort, schrijft haar baas haar twee maanden rust voor. Op zoek naar afleiding van haar eigen problemen besluit ze bij haar oma Eileen te gaan logeren.

Eileen heeft ondertussen zo haar eigen problemen. Ze is 79 jaar, net gescheiden, en bang dat ze te oud is om nog opnieuw te kunnen beginnen. Ze besluit op zoek te gaan naar een nieuwe liefde – maar in het dorp waar ze woont is het aanbod erg klein. Tot Leena met de oplossing komt: in Londen zijn er mannen genoeg, en Leena’s flat staat leeg…

Leena en Eileen wisselen van huis, maar al snel merkt Leena dat het platteland niet alleen maar rust en regelmaat kent, en Eileen ontdekt dat liefde soms een onverwachte vorm aanneemt…

Wanneer Leena met verplicht verlof wordt gestuurd door haar baas en haar oma Eileen ook wel wat opschudding in haar leven kan gebruiken, besluiten oma en kleindochter te ruilen van leven. Eileen vertrekt naar het appartement van Leena midden in London en Leena gaat naar het huis van haar oma in een dorpje. Twee totaal verschillende werelden. Het zusje van Leena, Carla, is niet kort daarvoor overleden na een strijd tegen een vreselijke ziekte. Haar moeder heeft het er zwaar mee en sindsdien is de band tussen moeder en dochter verslechterd. Leena vindt het confronterend om weer in haar geboortedorp te zijn, maar misschien is dit wel het juiste moment om eens goed over dingen na te denken. Eileen is na jaren gescheiden en moet zichzelf herontdekken. Ze is klaar voor wat avontuur, dus duikt ze het date-leven in, in London. Maar naast dat ze van huis wisselen, wisselen ze ook hun lopende projecten uit. Deze levensruil lijkt voor beiden precies op het perfecte moment te komen.

‘Zo ontzettend leuk om een keer een verhaal te lezen vanuit het perspectief van een oma en kleindochter! Tot snel is origineel, vlot geschreven en soms ook enorm aandoenlijk’

Dat Tot snel als feelgoodroman omschreven wordt, begrijp ik wel. Want wat krijg je een fijn gevoel bij het lezen van dit boek. Hoewel ik de eerste bladzijdes wat in het verhaal moest komen, is daar na enkele hoofdstukken niets meer van te merken. Vooral vanaf het moment dat de huizenruil daadwerkelijk plaatsvindt, zat ik enorm in het verhaal. Ik vind het ontzettend leuk om eens een keer een boek te lezen vanuit het perspectief van een 79-jarige. Vooral van zo’n vlotte bejaarde als Eileen. Heel grappig hoe haar karakter is beschreven, ik denk dat iedereen wel zo’n hippe oma wil als haar. Maar ook Leena’s karakter vond ik sterk opgeschreven. Zij is vooral heel veel bezig met werk en je merkt dat door de gebeurtenissen van het jaar daarvoor, dat haar langzaamaan opbreekt. Ook merk je dat zij echt enorm in de dagelijkse rush zit van London. Daarom erg leuk om te lezen hoe zij wat meer ’tot rust’ komt op het platteland, terwijl Eileen een nieuwe, avontuurlijke kant van zichzelf ontdekt. Het boek leest vlot en de hoofdstukken wisselen zich af met de verhalen van Eileen en Leena. Omdat zij tussendoor ook nog contact met elkaar hebben, is het verhaal daarmee goed vervlochten. Al met al een heerlijke feelgoodroman, zeker geschikt voor de fans van Virgin River.

Ben jij nou enthousiast geworden en wil jij dit boek ook graag lezen? Op ons instagram-account geven we een exemplaar weg!
Tot snel

Titel: Tot snel
Auteur: Beth O’Leary
Verschenen: 10 november 2020
Pagina’s: 352
Uitgever: De Fontein

bol-button

Rating: 3,5/5

One Comment

  • Ellen

    Ik heb hem vorige week besteld, want het verhaal sprak bij mij ook erg aan en vooral: ik had erg genoten van Beth O’Leary haar eerste boek: Veel Liefs. Ook zeker een aanraden dus!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *