tips om te starten met lezen
Boeken

Tips om te starten met lezen

Lezen is een geweldige manier om te ontspannen, je geest te verruimen en kennis op te doen. Sommige mensen hebben het moeilijk om te beginnen met lezen. Of het nu komt door tijdsgebrek, concentratieproblemen, of simpelweg geen idee hebben waar te beginnen, lezen kan soms lastig lijken. Wij geven enkele tips om te starten met lezen!

Laatste update: april 2024

Zo start je met lezen

1. Kies iets wat je interesseert

Het is belangrijk om iets te lezen wat je boeit en waar je geïntrigeerd door bent. Of het nu gaat om fictie, non-fictie, biografieën of poëzie, het lezen van iets waar je oprecht in geïnteresseerd bent zal het veel gemakkelijker maken om te beginnen met lezen.

2. Zet een doel voor jezelf

Of het nu gaat om één boek per maand of 20 minuten lezen per dag, het instellen en naleven van een leesdoel kan een stok achter de deur zijn om net wat vaker je boek erbij te pakken.

3. Begin klein

Begin met korte, gemakkelijk te lezen boeken. Dit zal je helpen om snel succes te hebben en vertrouwen op te bouwen in jouw leesvaardigheid. Hier vind je enkele boekentips wanneer je start met lezen.

4. Verwijder afleidingen

Maak een rustige, comfortabele ruimte waar je je kunt concentreren op het lezen. Verwijder eventuele afleidingen zoals je telefoon of computer, zodat je je helemaal kunt richten op je boek.

5. Lees samen

Zoek een leespartner, dit kan jou helpen om elkaar gemotiveerd te houden en het geeft jou ook nieuwe inspiratie voor andere boeken. Je kunt er ook aan denken om een boekenclub op te richten!

6. Ontdek nieuwe boeken

Ga naar de bibliotheek of boekhandel en verken nieuwe genres en titels. Door nieuwe boeken te ontdekken, krijgen wij vaak extra zin om te lezen. Nieuwe boeken ontdekken kan bijvoorbeeld ook via TikTok of Instagram.

7. Bepaal je eigen tempo

Wees niet bang om op je eigen tempo te lezen. Iedereen heeft zijn eigen snelheid bij het lezen, vergelijk jezelf niet met andere lezers. Zorg ervoor dat het een ontspanning blijft en ga jezelf geen druk op leggen.

Hoe vaker je leest, hoe leuker het wordt! Geniet van het proces en onthoud dat het belangrijkste doel is om te genieten van de mooie werelden en verhalen die te vinden zijn in boeken. Probeer deze tips uit en ontdek hoeveel plezier lezen kan brengen!

Vond je dit een leuk artikel? Misschien is dit ook wat voor jou: 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *