Lijstjes

Tips om meer tijd vrij te maken om te lezen

tips-meer-lezen

So many books, so little time to read. Komt het jou bekend voor? Mij in ieder geval wel! Mijn TBR-lijst wordt steeds langer, maar mijn wekelijkse schema wordt ook steeds drukker. Vandaag geef ik je een aantal tips waardoor je wellicht meer tijd kunt vrijmaken om te lezen! 

1. Benut je tijd

Het klinkt allemaal heel logisch, maar als je je tijd goed indeelt, hou je meer tijd over! Extra tijd = leestijd! Zo had ik laatst een ovenschotel gemaakt die driekwartier de oven in moest. Na een kwartier was ik klaar met de keuken schoonmaken en ik moest wachten op mijn vriend die thuis kwam en natuurlijk op de schotel die nog een half uur in de oven moest. Toen heb ik gewoon even een half uurtje mijn boek erbij gepakt! Als je nu één keer per dag zo’n momentje kan vinden, heb je binnen no time die TBR-stapel uitgelezen. Nog een tip: lezen voor of tijdens het ontbijt! Vaak pak je je smartphone erbij, maar hier kun je net zo goed even een hoofdstuk of twee lezen.

2. Leesavond

Hou je niet van steeds korte stukjes lezen? Hou dan eens een leesavond in plaats van een Netflix-avond. Hoe fijn Netflix ook is (ik spreek uit ervaring, trust me, zeker nu al die nieuwe seizoenen van mijn lievelingsseries weer erop staan), het is ook fijn om eens een half boek uit te lezen in dat boek dat al zo lang op je nachtkastje ligt. Heb je een partner die ook van lezen houdt? Ga samen lezen! Gezellig op de bank, kop thee en een schaaltje M&M’s erbij. Heus niet oubollig hoor! Houdt je partner niet van lezen? Tsja, die moet dan maar zijn eigen plan trekken, haha!

3. Lezen onderweg

Onderweg lezen is dé manier om verder in je boek te komen. Zorg er daarom ook voor dat je altijd een boek of een e-reader bij je hebt. Vooral als je veel met het openbaar vervoer gaat is het ideaal om te lezen onderweg. Wat moet je anders doen? Anders zit je toch maar voor de twintigste keer die dag doelloos te scrollen door je Instagram- en Facebook-feed.

4. Geen smartphone in bed

We herkennen het allemaal: ’s avonds voor je gaat slapen heb je voor je het weet driekwartier gespendeerd aan je telefoon, terwijl je niet eens meer weet wat je eigenlijk allemaal hebt gedaan. Doelloos door Facebook scrollen, Instagram-profielen afstruinen of YouTube-filmpjes kijken. Tsja. En wat heb je er nu eigenlijk aan? Helemaal niks. Natuurlijk is het af en toe leuk en fijn, maar probeer een paar keer per week je telefoon weg te leggen voordat je in bed gaat liggen en pak weer eens ouderwets een boek erbij. Vroeger las ik tot in de holst van de nacht een boek, nu lig ik Pretty Little Liars te bingewatchen op Netflix op mijn telefoon. Heerlijk voor een keer, maar je kunt ook gewoon een keer gaan lezen!

Tedje (1993) leest het liefst romans, maar een spannende thriller wordt ook altijd gewaardeerd. Ze werkt als freelance content creator en je kunt haar wakker maken voor lekker eten.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.