tijgerlelie
Boekrecensies,  Thriller

Tijgerlelie – Marion Pauw

Tijgerlelie van Marion Pauw verscheen in 2023. Het is een literaire thriller die zich afspeelt in een hotel in de bergen in Spanje. Hier lees je de recensie van Tijgerlelie van Marion Pauw.

Waar gaat Tijgerlelie van Marion Pauw over?

Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert. Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer. Lili valt steeds meer buiten de groep en op een avond loopt het zo vreselijk uit de hand dat er een dode valt.

Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf in de Pyreneeën. Als ghostwriter leidt ze een anoniem en geïsoleerd bestaan en antidepressiva houden haar op de been. Wanneer een van Lili’s oud-huisgenoten zelfmoord pleegt, besluit ze de anderen te confronteren met het verleden.

Tijgerlelie van Marion Pauw lag al een tijdje in mijn boekenkast om gelezen te worden. Op een zaterdag pakte ik het boek op en diezelfde zaterdag zette ik het boek weer in de boekenkast. Het is lang geleden dat ik een boek in een keer uitlas!

Vanaf de eerste bladzijde word je meteen het verhaal ingetrokken. Lili’s oom heeft gevraagd om twee maanden op zijn Spaanse hotel in de bergen te passen. Lili besluit haar huisgenoten mee te nemen. Last minute gaat Monica mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zou je denken, maar daar is niet iedereen het mee eens. Iedere avond zuipt de groep zich klem en klusjes die in het hotel moeten gebeuren, worden steeds minder gedaan. Lili valt steeds meer buiten de groep en voelt zich moederziel alleen in het hotel. Op een avond loopt het zo onwijs uit de hand, dat Monica om het leven komt.

“Tijgerlelie is een pageturner tot het einde!”

In Tijgerlelie wordt er afgewisseld tussen het heden (17 jaar na het ongeluk van Monica) en het verleden. Het verhaal neemt een verrassende wending als de huisgenoot van Lili contact met haar opzoekt in het heden. Lili besluit om op onderzoek uit te gaan naar de gebeurtenis uit het verleden. Wat is er precies die nacht gebeurd? Het hele verhaal vraag je je af wat er met Monica is gebeurd, en pas in het laatste stuk van het boek kom je hierachter. Dit zorgt ervoor dat de spanning behoorlijk wordt opgebouwd en je dus door wil blijven lezen. Marion Pauw weet de spanning goed hoog te houden; Tijgerlelie is een pageturner tot het einde.

Wat ik jammer vind – zonder spoilers te vertellen – is dat ik nare kriebels kreeg bij een bepaalde scene en dat die scene behoorlijk ongeloofwaardig klinkt. De personages in het boek zijn wat vlak en hadden wat mij betreft nog wel wat uitgediept mogen worden. De afronding naar het heden vond ik ook vrij snel en abrupt, ook dat had voor mij nog wat meer uitgediept mogen worden. Een literaire thriller zou ik het ook niet willen noemen, maar een spannende thriller is het zeker.

Dat neemt niet weg dat ik dit boek in een ruk uitgelezen heb, en zoals ik al zei: dat is lang geleden dat dat is gebeurd. Daar verdient Pauw sowieso complimenten voor!

Pluspunten: 
+ Uitgelezen in 1 dag
+ Spannende en vlotte schrijfstijl

Minpunten: 
– Vrij abrupt einde
– Mist hier en daar diepgang

Bestel dit boek bij Bol.com. 

tijgerlelie

Titel: Tijgerlelie
Auteur: Marion Pauw
Verschenen: mei 2023
Pagina’s: 352
Uitgeverij: Ambo Anthos

 

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *