Boekrecensies,  Thriller

Versleuteld – Donald Nolet

Versleuteld - Donald Nolet Titel: Versleuteld
Auteur: Donald Nolet
Verschenen: november 2013
Pagina’s: 288
Uitgever: Cargo

Walther Gruber is als Duitse radiotechnicus tijdens de bezetting in Nederland gestationeerd. Na de oorlog verdwijnt hij spoorloos. Ruim zeventig jaar later komt Joshua Lambert erachter dat Gruber zijn werkelijke grootvader was. Joshua gaat op zoek naar het verleden van dit onbekende familielid, maar merkt al snel dat hij niet de enige is. Een race tegen de klok volgt, met als inzet een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog.

Mening over Versleuteld

Joshua gaat elke week bij zijn oma op bezoek, hij is het enige overgebleven familielid van haar. Dan wordt hij gebeld door de verzorging: zijn oma is overstuur nadat ze bezoek heeft gekregen. Bij het langsgaan is zijn oma niet dezelfde als ze altijd was. Ze beleeft een moment uit het verleden en Joshua besluit om mee te spelen. Op deze manier komt hij achter een liefde van zijn oma, zijn grootvader misschien? Op dat zelfde moment krijgt Schermerhorn een nieuwe en zijn laatste, klus aangeboden voordat hij met pensioen gaat. Het in de gaten houden van een man die geld wil witwassen. Maar al snel komt hij erachter dat dit helemaal niet de reden is dat hij de man in de gaten moet houden.

Donald Nolet weet je vanaf bladzijde één het verhaal in te trekken. Zijn schrijfstijl is vloeiend en makkelijk te begrijpen. De hoofdstukken wisselen zich af met verschillende personages. Er zijn twee verhaallijnen die in het begin nog ruim van elkaar af staan. Al snel krijg je door, logisch, dat de verhaallijnen naar elkaar toe beginnen te lopen.

Joshua is erg op zichzelf. Hij woont alleen in een simpel appartement en heeft geen vriendin. Zijn ouders zijn overleden bij een vliegtuigongeluk, waardoor hij alleen nog zijn oma over heeft. Hij kan zichzelf helemaal verliezen in computers en alles wat daarbij hoort. Hij komt over als iemand die erg nieuwsgierig is en vooral veel wil uitzoeken. Als hij ergens aan begint, zal hij het ook afmaken, hoe veel werk het ook is. Zijn personage is sterk en toch ergens nog wat onzeker. Ik stond in het verhaal niet heel dicht bij Joshua, maar vond het niet vervelend om zijn verhaal te lezen. Ik had niet zo heel veel met hem, maar ik denk dat veel andere lezers zich goed kunnen verdiepen in Joshua.

Schermerhorn vond ik weer veel interessanter. Zijn personage is eigenlijk een beetje gestoord. Hij was (is) verslaafd aan alcohol en drugs en verliest zich daar ook telkens in. Hij is wat verstrooid en daarom perfect voor zijn rol in dit verhaal. Zijn doen en laten komt telkens een beetje als een verrassing, terwijl je wel door krijgt dat hij weet wat hij doet.
De spanningsboog wisselt zich heel erg af. Het verhaal van Joshua heeft zijn pieken en dalen en hij zoekt vooral naar de antwoorden, terwijl Schermerhorn’s verhaal steeds een klein beetje stijgt. Toch blijft de spanning er bij beide verhalen erg goed in, omdat je weet dat de verhalen bij elkaar kunnen komen. Ook zorgt Donald er voor dat hij stukjes openlaat in het verhaal waardoor je mee gaat denken wat er allemaal aan de hand kan zijn.
Het verhaal heeft zéker een interessant onderwerp. Ik ben dol op alles wat rondom de tweede wereld heeft afgespeeld waardoor de achterflap mij eigenlijk direct trok.

Versleuteld is niet om even tussendoor te lezen omdat het daar net iets te veel inhoud voor heeft. Het is ook zeker een boek dat je goed moet liggen. Als je niet van een literaire thriller houdt, houdt het waarschijnlijk snel voor je op.
Versleuteld is zeker een goed boek die verdiend De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, en De Schaduwprijs, de bekroning van het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, in ontvangst heeft mogen nemen.

Rating: 3.5/5

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *