Boekrecensies,  Thriller

Silo (Silo #1) – Hugh Howey

Silo (Silo #1) - Hugh Howey Titel: Silo (Silo #1)
Auteur: Hugh Howey
Verschenen: november 2013
Pagina’s: 384
Uitgever: Querido
Originele titel: Wool

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een gemeenschap in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen er in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten.
Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereperatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners zelfs maar hebben durven fluisteren. Opstand.

Mening over Silo

Het is honderden jaren later. De aarde is vergiftigd en de mensen leven in een silo onder de grond om te overleven. Iedereen heeft zijn eigen taak en de maatschappij is streng georganiseerd. Naar buiten kunnen ze niet meer. De mensen die in de bovensilo leven kunnen af en toe een glimp opvangen door de camera’s die buiten hangen van het buitenlandschap. Het leven in de silo gaat vredig en goed, tot dat sheriff Holston besluit zijn vrouw achterna te gaan. Hij wil naar buiten toe. Mensen die naar buiten toe willen worden in een speciaal pak gestopt zodat ze een klein stukje kunnen overleven buiten. En niet te vergeten, de camera’s buiten schoon te maken. Vandaar ook dat deze mensen op “schoonmaak” worden gestuurd. Er is alleen één probleem, niemand overleeft de schoonmaak. Juliette wordt gekozen als nieuwe sheriff. De zaak waarom Holston vrijwillig op schoonmaak wilde kan haar maar niet loslaten en ze doet bijzondere ontdekkingen.

Wow, sinds lange tijd weer zo’n boek waarvan je de bladzijde omslaat en denkt “wow, nee nee hij is niet nu al uit he?!” Dit boek is ontzettend goed geschreven. Ik moet toegeven, in het begin was het af en toe was saai, sommige stukjes waren niet zo bijzonder waardoor je jezelf even ertoe moest zetten om door te lezen. Maar na die paar (extreem) kleine stukjes begint het verhaal pas écht. Vanaf dat moment lees je hem echt in een ruk uit. Hugh Howey vertelt het verhaal van verschillende kanten waardoor het interessant en spannend blijft.
Silo kan je vergelijken met de Hongerspelen stond er op de achterkant. Het eerste wat ik toen dacht was “Nee he..”. Maar eerlijk is eerlijk, ik zet hem ook in het rijtje naast de hongerspelen. Niet omdat het verhaal er op lijkt, sterker nog, ze lijken totaal niet op elkaar. Maar de snelheid in het verhaal en de manier waarop het is geschreven lijkt er sprekend op.

Hugh Howey heeft Silo in 2011 uitgegeven in ebook vorm, in vijf verschillende delen. Later is toch besloten er een boek van te maken, wat een enorme bestseller werd. En nu, twee jaar later, is het boek dan ook eindelijk in Nederland te koop. Het boek wordt bestempeld met een thriller, het verhaal is wel degelijk erg spannend maar er zit ook een tikkeltje fantasy doorheen omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt.

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Hugh Howey.

Rating: 5/5

bol-button

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.