Boekrecensies, Thriller

Silo (Silo #1) – Hugh Howey

Silo (Silo #1) - Hugh Howey Titel: Silo (Silo #1)
Auteur: Hugh Howey
Verschenen: november 2013
Pagina’s: 384
Uitgever: Querido
Originele titel: Wool

In een geruïneerd en giftig landschap leeft een gemeenschap in een gigantische ondergrondse silo. Honderden meters onder de aardoppervlakte wonen de mensen er in een streng gereguleerde maatschappij. Sheriff Holston, jarenlang een trouwe aanhanger van de wetten van de silo, breekt onverwachts het allergrootste taboe: hij wil naar buiten.
Holstons noodlottige beslissing ontketent een reeks drastische gebeurtenissen. Een onwaarschijnlijke kandidaat wordt aangewezen om hem te vervangen: Juliette Nichols, die alles weet van machinereperatie, maar weinig kennis van de wet heeft. Juliette zal al snel ontdekken hoe gebroken haar wereld eigenlijk is, terwijl de silo wordt geconfronteerd met wat haar bewoners zelfs maar hebben durven fluisteren. Opstand.

Mening over Silo

Het is honderden jaren later. De aarde is vergiftigd en de mensen leven in een silo onder de grond om te overleven. Iedereen heeft zijn eigen taak en de maatschappij is streng georganiseerd. Naar buiten kunnen ze niet meer. De mensen die in de bovensilo leven kunnen af en toe een glimp opvangen door de camera’s die buiten hangen van het buitenlandschap. Het leven in de silo gaat vredig en goed, tot dat sheriff Holston besluit zijn vrouw achterna te gaan. Hij wil naar buiten toe. Mensen die naar buiten toe willen worden in een speciaal pak gestopt zodat ze een klein stukje kunnen overleven buiten. En niet te vergeten, de camera’s buiten schoon te maken. Vandaar ook dat deze mensen op “schoonmaak” worden gestuurd. Er is alleen één probleem, niemand overleeft de schoonmaak. Juliette wordt gekozen als nieuwe sheriff. De zaak waarom Holston vrijwillig op schoonmaak wilde kan haar maar niet loslaten en ze doet bijzondere ontdekkingen.

Wow, sinds lange tijd weer zo’n boek waarvan je de bladzijde omslaat en denkt “wow, nee nee hij is niet nu al uit he?!” Dit boek is ontzettend goed geschreven. Ik moet toegeven, in het begin was het af en toe was saai, sommige stukjes waren niet zo bijzonder waardoor je jezelf even ertoe moest zetten om door te lezen. Maar na die paar (extreem) kleine stukjes begint het verhaal pas écht. Vanaf dat moment lees je hem echt in een ruk uit. Hugh Howey vertelt het verhaal van verschillende kanten waardoor het interessant en spannend blijft.
Silo kan je vergelijken met de Hongerspelen stond er op de achterkant. Het eerste wat ik toen dacht was “Nee he..”. Maar eerlijk is eerlijk, ik zet hem ook in het rijtje naast de hongerspelen. Niet omdat het verhaal er op lijkt, sterker nog, ze lijken totaal niet op elkaar. Maar de snelheid in het verhaal en de manier waarop het is geschreven lijkt er sprekend op.

Hugh Howey heeft Silo in 2011 uitgegeven in ebook vorm, in vijf verschillende delen. Later is toch besloten er een boek van te maken, wat een enorme bestseller werd. En nu, twee jaar later, is het boek dan ook eindelijk in Nederland te koop. Het boek wordt bestempeld met een thriller, het verhaal is wel degelijk erg spannend maar er zit ook een tikkeltje fantasy doorheen omdat het verhaal zich in de toekomst afspeelt.

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Hugh Howey.

Rating: 5/5

bol-button

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Anneke januari 4, 2014 at 11:48

  Dit boek lijkt me echt gaaf!

 • Reply Tiff - The CineFiles januari 4, 2014 at 11:48

  Dystopsiche boeken, daar kan ik echt geen genoeg van krijgen! Deze gaat op mijn to-read lijstje. Thanks voor de review!

 • Reply Irene @ Ice Queen's Bookshelf januari 4, 2014 at 13:13

  Hey Danique!

  Klinkt als een interessant boek, het doet me een beetje denken aan de film die vorige week op de tv was, City of Ember, goeie film en ook daar leven ze onder de grond omdat de aarde verwoest is. Zeker een aanrader! Het is een boekverfilming (the city of ember van Jeanne DuPrau).

  Groetjes
  Irene

 • Reply Joanydvv januari 4, 2014 at 14:25

  Wauw! Dat klinkt goed. Deze gaat direct op mijn wishlist 🙂

 • Reply Sanne januari 4, 2014 at 18:39

  Dit boek vond ik ge-wel-dig. Een van de beste boeken die ik in 2013 gelezen heb. Die stukjes die jij een beetje saai vond, vond ik juist heel erg sterk aan het verhaal omdat je zo heel goed de wereld van de Silo leerde begrijpen.

 • Reply Judith januari 5, 2014 at 09:41

  Ik heb het tweede deel van deze serie, Wool, in het Engels, maar natuurlijk moet ik eerst dit eerste deel lezen. Dat ga ik snel doen want het klinkt heel goed.

  • Reply Judith januari 5, 2014 at 13:06

   Foutje, het tweede deel heet Shift. Wool is Silo.

 • Reply Emmy januari 6, 2014 at 16:37

  Klinkt als een super gaaf boek.

 • Leave a Reply