Boekrecensies,  Thriller

Schakel (silo #2) – Hugh Howey

SchakelTitel: Schakel
Auteur: Hugh Howey
Verschenen: 2 december 2014
Pagina’s: 400
Uitgever: Querido
Originele titel: Shift

Donald Keene is zojuist gekozen als Congreslid. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er is inderdaad een groter plan en dat belooft weinig goeds. In de 22e eeuw ontwaakt Troy uit een langdurig kunstmatig coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie.

Mening over Schakel

Silo liet een hoop vragen achter. Veel te veel als je het mij vroeg. Toen ik las dat Querido ook het tweede en derde deel zou uitgeven, sprong ik dan ook een gat in de lucht. Nu wist ik eindelijk hoe het verder zou gaan met die en die!
Maar nee hoor, dat was dus niet waar. Anders dan bij andere series vertelt dit tweede deel juist wat er vóór het eerste deel gebeurde. Iets waarvan ik eerst alleen dacht “heh??”, maar wat ik later juist erg fijn vond. Zoals ik net al zei liet Silo een hoop vragen achter. Vragen waarom het zo in elkaar zat en waarom ze dat en dat deden. Schakel geeft hier dus een hoop antwoorden op!
Schakel begint nog voordat de silo’s daadwerkelijk bestaan. Je begint bij Donald, een normale man die eigenlijk geen idee heeft wat hij nou eigenlijk ontwerpt. Het andere gedeelte lees je vanuit de silo. Vanuit silo 1, de hoofdsilo. Langzaam begin je in je hoofd linkjes te leggen met het eerste boek. Je begrijpt meer dingen, maar er komen ook een hoop stukjes uit deel 1 terug. Eigenlijk is heel boek 2 dus een soort van flashback, alleen dan van een andere persoon.

Als ik één woord moest kiezen wat dit verhaal uitstraalt is het krachtig. Het is een enorm krachtig verhaal met een enorme inhoud. Misschien zelfs wel een beetje heftig. Heftig omdat ik ging nadenken over onze eigen toekomst en je eigenlijk gaat beseffen dat het (extreem gezegd) best nog wel eens echt zou kunnen gebeuren.
Hugh Howey heeft gewoon een enorm fijne schrijfstijl waar je echt door heen vliegt. Eigenlijk ook een beetje verslavend. Het boek kan je vrij moeilijk wegleggen en je zal en móet weten hoe het verder gaat.
De karakters in dit boek stonden iets meer van mij af, dan de karakters in boek 1. Normaal gesproken vind ik dit erg en eigenlijk altijd storend in het verhaal. In dit geval vond ik dat niet. Het was fijn om vanaf een afstandje toe te kijken en niet constant te denken hoe ik mij zou voelen in die situatie. Misschien was het daarom ook wel minder storend als er dingen gebeurde waarvan ik maar niet begreep waarom de personage dat nou deed.

Natuurlijk wekt Schakel nog meer vragen bij mij op. Niet zo veel als in Silo, maar ik wil maar wat graag weten hoe het verder af gaat lopen. Schakel heeft in ieder geval een enorme cliffhanger en ik kan niet wachten om deel 3 open te slaan.

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Hugh Howey.

Rating: 4/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *