The Hate U Give
Young adult

The Hate U Give – Angie Thomas

Onlangs las ik het boek The Hate U Give, geschreven door Angie Thomas. In dit boek draait het om racisme in Amerika, een onderwerp dat me heel erg interesseert en vooral ook fascineert. Benieuwd of het boek net zo interessant was en een aanrader is? Je leest het hier.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Je hoort vaak in het nieuws over schietpartijen in Amerika die vaak plaats vinden in ‘zwarte wijken’. Starr woont in zo’n buurt (Garden Heights), waar bendeleden de macht hebben en schietpartijen vaker gebeuren dan je lief is. Haar vader heeft een eigen supermarkt in deze wijk. Hoewel Starr hier is opgegroeid, zit ze op een hele dure ‘witte’ school, waar ze als getint meisje heel erg opvalt. Je kunt dus begrijpen dat Starr eigenlijk twee verschillende personen is: het meisje dat in Garden Heights woont en het meisje dat op de dure, witte school zit.

Echter is Starr op den duur een getuige van een schietpartij waar haar beste vriend wordt vermoord en hierbij merk je pas hoe erg de discriminatie in Amerika plaatsvindt. Je ziet dat er echt wordt gekeken naar het ras van een persoon, wat ik heel erg vond om te lezen. Op sommige momenten was ik het boek aan het lezen met kippenvel op mijn huid, omdat het allemaal zo realistisch is omschreven. Door deze schietpartij en de twee persoonlijkheden die Starr aanneemt, komt ze in een negatieve spiraal terecht. Ze merkt dat de werelden niet goed samen kunnen en dat heeft zo de nodige impact.

Continu vroeg ik me af of het wel goed zou komen met Starr. Op den duur besefte ik dat ze alleen maar negatieve dingen meemaakte en het er niet beter uit begon te zien en precies op dat moment vonden een aantal positieve gebeurtenissen plaats. Het is heel prettig dat het boek heel realistisch is geschreven, waardoor je veel sympathie krijgt voor de ‘zwarte wijken’, de bendes en de bendeleden. Je krijgt hier meer begrip voor, omdat je hun verhaal leert kennen. Ik vond het een echte eye-opener.

‘The Hate U Give is mijn favoriete boek van 2017!’

Uitgeverij Moon heeft het weer gedaan: ze hebben een fantastisch boek uitgegeven. Op de een of andere manier weten ze altijd mijn favoriete boeken uit te geven. The Hate U Give is echt mijn favoriete boek van 2017 en ik vind dat iedereen dit geweldige boek moet lezen. Het heeft zoveel impact op me gemaakt en ik kan niet stoppen met eraan denken, het verhaal is zo bijzonder. Zo realistisch vooral, omdat je weet hoe het er aan toe kan gaan in Amerika. Ik zou The Hate U Give nog als fysiek boek willen toevoegen aan mijn boekenkast: ik heb hem als ebook gelezen op vakantie. Het blijft toch leuk om je favoriete boeken in je kast te hebben staan!

Meer recensies lezen van de boeken van Angie Thomas? Klik dan hier.

The Hate U Give

Titel: The Hate U Give
Auteur: Angie Thomas
Verschenen: november 2017
Pagina’s: 362
Uitgever: Moon
bol-button

Rating: 5/5

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *