Boekrecensies,  Young adult

The Cage – Megan Shepherd

the cageTitel: The cage
Auteur: Megan Shepherd
Verschenen: oktober 2015
Pagina’s: 352
Uitgever: van Goor

Wat doe je als je wakker wordt en de wereld zoals je die kent is verdwenen?
Vijf tieners, drie jongens en twee meisjes, worden wakker in een omgeving die ze niet kennen. Niemand weet waar ze zich bevinden en hoe ze er zijn gekomen. Samen proberen ze erachter te komen waar ze zijn en vooral hoe ze er weg kunnen komen. Maar wegkomen blijkt onmogelijk. Vanachter de zwarte ramen die zich overal in het landschap bevinden worden ze geobserveerd door de Kindred; buitenaardse wezens die hen vertellen dat de aarde niet meer bestaat. De vijf jongeren zijn de laatste overlevenden en hun belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de mensheid niet uitsterft. Maar is dat wel de echte reden van hun verblijf in de Cage? Moeten ze ontsnappen uit deze buitenaardse gevangenis of berusten in hun lot en hier een nieuw leven opbouwen? En wat als ze ontsnappen? Welke wereld ligt er buiten de muren? Langzaam maar zeker ontdekken ze meer over de Kindred en hun bedoelingen en ondertussen lopen de spanningen tussen de bewoners van de Cage steeds hoger op…

Mening over The cage

Al langere tijd was ik benieuwd naar The cage van Megan Shepherd. Zou het boek goed zijn? Zou het verhaal spannend zijn? Onlangs las ik het boek en kan ik je verklappen dat het zeker een aanrader is!

In The cage draait het om vijf jongeren die plotseling wakker worden op een plek die niet hun thuis is. Niet alleen de omgeving is anders, ook worden ze wakker zonder hun vrienden en familie. Al gauw komen ze er achter dat ze opgesloten zitten in een soort kooi. De cage. Ze krijgen meerdere taken die er voor zorgen dat de mensheid niet uitsterft. Voor hoofdpersoon Cora is deze taak alles behalve geruststellend: ze wil naar haar familie, ze wil haar hond zien en ze wil weg uit de cage. Ze doet er alles aan om weg te komen uit de cage maar des te meer ze haar best doet, hoe verder haar medebewoners van de cage zich tegen haar gaan verzetten. Dit zorgt voor de nodige spanning en actie.

Als je begint met dit boek moet je wel zeker weten dat je van sci-fi en aliens houdt. Dit komt namelijk uitvoerig aan bod! Op de planeet waar de Kindred (de buitenaardse wezens) leven, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten buitenaardse wezens. De Verwanten zijn de aliens die het meest duidelijk worden beschreven. Het leuke aan dit boek is dat je vanuit iedereens personage kunt lezen. Cora, Lucky, Nok, Leon en Rolf. Ondanks dat Cora de hoofdpersoon is in dit verhaal, lees je dus ook wat zij precies denken en doen. Je creëert hier ook je ‘lievelingetjes’ door en weet precies wie je leuk zal vinden en wie minder.

Megan Shepherd heeft de karakters zo uitgebreid beschreven dat je ze precies voor je kunt zien. De ontvoerder van de vijf tieners was ook helemaal niet eng beschreven, maar was juist heel zachtaardig en (vooral voor Cora) heel goed. Daardoor was het lastig inschatten wat precies de intenties van de ontvoerders zijn en of ze de waarheid spreken, of niet. Cora werd vaker meegenomen door de toezichthouder van The cage, naar bijvoorbeeld plekken op de planeet, de leefomgeving van de toezichthouder en andere openbare plekken. Op die manier ziet Cora hoe de mensheid wordt behandeld op de planeet. De bizarre leefomstandigheden zijn bijna niet te geloven, zo goed heeft Megan Shepherd dit beschreven.

Ik vond The cage totaal niet voorspelbaar, waardoor je niet wist hoe het boek zou eindigen.  Niets zo vervelend als een boek waarvan je het einde kunt voorspellen! Toch eindigde het boek heel goed en ben ik onwijs benieuwd naar het vervolg. The cage is een aanrader, zeker als je van sci-fi houdt en op zoek bent naar een fijn boek om te lezen.

Meer recensies lezen van de boeken van Megan Shepherd? Klik dan hier.

Rating: 4/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *