Boekrecensies, Young adult

Judas – Helen Vreeswijk

JudasTitel: Judas
Auteur: Helen Vreeswijk
Verschenen: 2011
Pagina’s: 381
Uitgever: Manteau

De aanvaarding met Ron bleef maar door haar hoofd spoken. Zijn dreigementen klonken absurd, maar toch… Wat wist ze nou eigenlijk van Ron? Was hij gewelddadig? Gebruikte hij inderdaad drugs of was dat onzin? Moest ze het aan haar vader vertellen? Papa leek zo gelukkig. Het akkefietje met Ron kon dat in één klap verpesten. En dat was toch wat Ron wilde? Dat ze teruggingen naar België? Ze zou hem alleen maar in de kaart spelen. Nee! Ze liet zich niet wegpesten door een puistenkop van zeventien. Als hij oorlog wilde, kon hij die krijgen.

Mening over Judas

Toen ik ergens las dat Helen Vreeswijk weer met een nieuw boek zou uitkomen, werd ik helemaal blij. Ik verslind haar boeken altijd, omdat ik ergens wel geïnteresseerd ben in het werk van de recherche en problemen van mensen.

‘Judas’ gaat over pesten, een heftig onderwerp wat overal gebeurt, zonder dat we het misschien doorhebben. Nadia verhuist vanuit België naar Nederland, omdat haar vader een nieuwe vriendin heeft. Hier ligt ze niet goed in de groep, en al snel begint het gepest. Haar stiefbroer Ron helpt ook niet echt mee. Dit boek liet me echt meeleven met de personen, en op sommige punten wilde ik echt schreeuwen: ‘Nadia, doe toch niet zo dom’.

Helen Vreeswijk heeft dit boek echt goed geschreven. Het boek leest lekker snel, door de manier van schrijven. Het wordt beschreven vanuit Nadia, waardoor je erg goed begrijpt wat ze doet. Ook al is het niet slim, ik ging wel meeleven met haar en begreep haar manier van handelen wel. Het boek heeft ook een paar goede levenslessen, bijvoorbeeld dat je nooit moet gaan meelopen en pesten. Soms moeilijk, maar na het lezen van het boek denk ik wel even na voor ik vooroordelen over iemand heb.

Meer recensies lezen van de boeken van Helen Vreeswijk? Klik dan hier.

Rating: 4.5/5

bol-button

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Jessica maart 4, 2012 at 11:28

  Ik ben dol op de boeken van Helen Vreeswijk.
  Ik heb ze allemaal al gelezen. Ook deze.
  Nog een aanrader van haar: Loverboys.

 • Reply Vera maart 4, 2012 at 15:36

  Klinkt als een mooi boek 🙂

 • Reply Joany maart 4, 2012 at 23:31

  Ik moet (met het schaamrood op mijn kaken) bekennen dat ik nog nooit een boek van deze schrijfster heb gelezen ondanks dat ik er al heel veel goeds over heb gehoord. Dit klinkt als een spannend boek. Ik ga hem zeker lezen 🙂

 • Reply Didi maart 13, 2012 at 20:04

  Helen Vreeswijk is echt een hele leuke schrijfster! Ik heb ook al haar boeken met plezier gelezen. Het politiegedeelte vind ik erg interessant, terwijl ik eigenlijk niet zoveel ermee heb. Ook vond ik dit verhaal erg aangrijpend.
  Bij het boek ‘Stalker’ van haar werd ik ook helemaal meegesleept en begon ik iedereen te verdenken (;

 • Reply Fifi februari 5, 2013 at 19:51

  Ik vind de boeken van Helen Vreeswijk echt geweldig, ik verslind ieder boek van haar!
  De best vond ik Stalker, Loverboys & Judas.
  Ik ben verslaafd aan haar boeken!!

 • Reply Mayiri maart 6, 2013 at 14:01

  Ik lees echt niet graag, maar de boeken van Helen Vreeswijk zijn echt goed. Ik lees haar boeken binnen 2-3 dagen uit zo spannend vind ik ze. Dit boek is een van mijn favoriete boeken geworden. Ik leefde echt mee met Nadia en soms moest ik bijna wenen omdat ze bij niemand steun vond, maar gelukkig kwam alles weer goed :D.

 • Leave a Reply