Boekrecensies,  Teen chicks

Wat als… – Daniëlle Bakhuis

Wat als Titel: Wat als…
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Verschenen: oktober 2013
Pagina’s: 230
Uitgever: Ploegsma

`Sorry? Zoë onderbreekt me. `Sorry? Ze proeft het woord in haar mond en besluit dat het het walgelijkste is wat ze ooit heeft gegeten. Zoete broodjes. Een laffe hap.
Op dat moment weet ik dat ik een fout heb gemaakt. Mijn sorry betekent niets voor haar. In haar gedachten heeft ze me al duizend keer sorry horen zeggen: te midden van een volle klas, vastgebonden aan een stoel en met een pistool tegen mijn hoofd. De sorry die ik nu wil zeggen maakt totaal geen indruk op haar.
Haar stem hapert kort. `Je dacht toch niet dat ik ook maar één seconde vergeten was?

Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Jade wil niets liever dan sorry zeggen en alles vergeten, maar daar denkt Zoë heel anders over. Dan vindt Jade een vervelend anoniem briefje in haar kluis. En nog een. En nog een
Wat als sorry zeggen niet genoeg is?

Mening over Wat als…

Jade heeft een niet zo’n fijne zomer achter de rug. De een na de andere erge gebeurtenis komt voor. Dan komt de eerste schooldag er weer aan. Gelukkig heeft ze haar beste vriendin die haar daar doorheen kan slepen. Ze had al helemaal geen zin in de eerste schooldag, en dan komt ze ook nog eens een oude bekende tegen.. Zoë is terug op school na een paar jaar, en ze is mooier dan ooit. Jade heeft Zoë vroeger hard gepest en diep de grond ingeboord. Kan Zoë het haar vergeven? Of is Jade nu degene die alles terug zal krijgen?

In één woord “WAUW”. Dat was wat er door mijn gedachte heen ging toen ik de laatste bladzijde omsloeg van dit boek. Ik ben werkelijk door het boek heen gevlogen! Het is echt ijzersterk geschreven en heeft mij goed aan het denken gezet. Ik heb zelf gelukkig nooit een situatie als dit meegemaakt, maar kan me het nu erg goed voorstellen hoe het voelt om gepest te worden en wat de gevolgen daar van zijn. Daniëlle Bakhuis weet zó veel gevoel in dit boek te leggen. Dat ik het boek onder “teen chicks” zet, maakt niet uit voor wie het zal lezen. Ik vind dat volwassenen en jongens dit boek net zo goed kunnen lezen, en eigenlijk ook moeten lezen. Door dit boek ga je nadenken en het maakt een gevoel bij je los.
Wat ik erg origineel vond, was dat er echte briefjes in het boek zaten! (Sommige van jullie hadden dit misschien al gezien op ons Instagram account) Jade krijgt steeds anonieme briefjes. Deze zitten dus écht in het boek. Heel gaaf,en misschien zelfs een beetje spannend om het briefje zelf open te vouwen!
Eigenlijk zouden ze dit boek verplicht moeten stellen in de brugklas. Zodat iedereen in de klas weet hoe het is als er gepest wordt. Misschien dat het iets kan doen tegen het pesten op de scholen.
Ja, dit boek hoort zeker bij mijn “5 sterren lijstje”. Een prachtig boek, goed geschreven, een vlot tempo en zeker de moeite waard.

Meer recensies lezen van de boeken van Danielle Bakhuis? Klik dan hier.

Rating: 5/5

bol-button

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.