Algemeen

Tedje’s eerste ervaring met bullet journal

Door Yara kwam ik in de wondere wereld van de bullet journal. Ik had er wel eens van gehoord, maar wat het nu precies was, wist ik eigenlijk niet. Totdat ik er meer over ging opzoeken op internet. Na een paar filmpjes gekeken te hebben wist ik het zeker: ik wilde dit ook! In deze blogpost lees je alles over mijn bullet journal en wat het nu precies is. 

Wat is een bullet journal?

Deze blogpost gaat over de bullet journal (ook wel #bujo), dus dan is het wel handig dat je weet wat een bullet journal nu precies is. Een bullet journal is een manier om al je to-do lists, inspiratielijstjes, afspraken en doelen op te schrijven. En wat is hier nu precies het praktisch nut van? Ja, dat vroeg ik me in het begin ook af. Naast dat je lekker creatief bezig kunt zijn, is het ook serieus handig. Voorheen slingerden overal losse briefjes op mijn bureau met dingen die ik nog moest doen, had ik weer een apart boekje waar ik opschreef welke films ik nog graag wilde kijken en schreef ik in een ander notitieblok mijn ideeën voor mijn blogs. Dat doe ik nu niet meer. Alles staat in één notitieboek, namelijk eentje van Leuchtturm1917. Dit zijn de meest gebruikte notitieboekjes voor bullet journaling. Je hebt een speciale Bullet Journal versie, maar ik had gelezen op internet dat deze versie niet heel veel toegevoegde waarde heeft. En omdat hij een paar euro duurder is dan de gewone versie, besloot ik toch maar voor de gewone Leuchtturm1917 te gaan.

Verder gebruik ik fineliners (0,4) van Stabilo en pennen van Pigma Micron in verschillende diktes en een potlood en een gum. Soms is het wel handig dat je eerst met potlood te werk gaat, zodat je dat daarna kunt overtekenen.

Dit is de inhoudsopgave. Iedere bladzijde van de bullet journal heeft namelijk een paginanummer. Zo kun je alles makkelijk terugvinden. Handig! Er zitten ook twee lintjes aan, die je tussen bladzijden kunt leggen die je veel gebruikt.

Ik zag dat veel bujo’ers (zou je deze mensen zo noemen?) een Future Log bijhouden in het begin. Een handig overzicht van je jaar met belangrijke dingen. Niet per se heel nuttig (ik gebruik nog een losse agenda naast mijn bujo), maar wel leuk voor het idee!

Het boekje dat ik heb gekocht van Leuchtturm1917 bevat dus paginanummers en de pagina’s zijn bedrukt met kleine puntjes. Zo zit je niet vast aan horizontale lijnen, maar kun je alle kanten uit met je pagina’s! Zo maak ik mijn maandelijkse ’trackers’ altijd op zijn kant, waardoor ik meer ruimte heb voor alle dagen.

In mijn bullet journal houd ik verschillende soorten lijstjes bij. Boeken die ik nog wil lezen, films die ik nog graag wil zien, ideeën voor blogposts, doelen die ik heb voor 2017. Dit deed ik voorheen in verschillende boekjes, maar nu is alles gebundeld.

Per week maak ik een pagina met dingen die ik moet doen. Ik zet er eerst een stipje voor, en als ik de taak volbracht heb, maak ik er een kruisje van. Dit is een speciale methode van de bullet journal en je kunt allerlei symbolen gebruiken. Ik doe dat nog niet echt, maar mocht je er meer over willen weten, moet je even googelen naar deze symbolen 🙂 In de hoek van mijn weekoverzicht maak ik ook een ‘meal plan’. Handig, want zo kun je zien welke dingen je wanneer hebt gegeten en kun je een beetje afwisselen met je avondeten.

De leukste pagina van mijn bullet journal vind ik de maandelijkse trackers. Ik ben halverwege februari begonnen met mijn bullet journal. In mijn februari tracker stonden een paar onderdelen die ik eigenlijk helemaal niet relevant vond, dus die heb ik in maart eruit gehaald. Dit is voor mij echt een motivatie om bijvoorbeeld iedere dag te lezen, want dan kan ik het vakje weer inkleuren!

Hoe begin je een bullet journal?

Dat vroeg ik me zeer ernstig af. Dit is hoe ik het heb aangepakt: ik begon met het kijken van verschillende video’s op YouTube over bullet journals. Zo krijg je een redelijk goed beeld van wat je er allemaal mee kunt. Yara schreef een goed artikel over hoe je nu precies een bullet journal moet beginnen. Toen ik dat artikel goed had doorgespit, ben ik gewoon begonnen. Ik denk dat dat de beste manier is. Je moet er toch een beetje achterkomen wat jij wel en niet wil gaan gebruiken. Al doende leert men!

Wat ik zo leuk vind aan bullet journal

Ik hou van lijstjes maken en dingen mooi opschrijven. Hou jij daar ook van? Dan is dit echt iets voor jou. Naast dat het handig is om dingen geordend te houden in je hoofd, is het ook gewoon heel leuk om te doen en is het een vorm van ontspanning. Ik kan oefenen met mijn handlettering en af en toe maak ik ook gewoon een leuke quote op een lege bladzijde. Ik ben er pas net mee begonnen, dus erg ervaren ben ik nog niet. Toch wilde ik een sneak peek van mijn bullet journal met jullie delen! Wil je meer weten over bullet journal?

Mocht je nog vragen hebben over de bullet journal, stel ze gerust hieronder!

7 Comments

 • Inge

  Ik heb sinds kort ook een bullet journal en ik gebruik hem voornamelijk om mijn leesgedrag bij te houden, inzicht te krijgen in mijn blogstatistieken en voor to do lijstjes. Ik heb nog steeds mijn happy planner als agenda, maar mijn bullet journal zorgt ervoor dat ik mijn dag beter besteedt. Ik ben er super blij mee!

 • Lara

  Ik gebruik al sinds juli 2015 een bujo en het is echt mijn agenda geworden. Ik hou ook ontzettend dan lijstje dus dit is voor mij perfect! En omg jouw handschrift, prettyyyy!

 • Evi

  Maakt het uit als je midden in een jaar een bullet journal begint? En hoe begin je een nieuw jaar? Gewoon in hetzelfde boekje of een nieuwe? Want ik denk dat ik zo’n heel boekje niet heb volgeschreven na een jaar 🙂 en hoeveel pagina’s heb je ongeveer gereserveerd per onderwerp? Heel leuk idee en ik denk dat ik het ook ga doen!

 • Aniek

  Dank voor de tip van het Leuchtturm1917 boekje! Het ziet er zo onwijs vrolijk uit. Volgens mij is het een handig systeem om je doelen te behalen: want het is leuk om weer een nieuw bolletje te mogen kleuren als je een doel behaald hebt. Je hebt me enthousiast gemaakt. Na jouw artikel ga ik dit ook proberen 😀

 • Margo

  Ik wil dat ook zo graag proberen. Een vriendin van mij heeft me ooit twee pagina’s gegeven om mee te oefenen maar die heb ik toen zo verprutst, ik durf niet meer 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *