Adorable Bookclub,  Boeken,  Boekrecensies,  Roman

Suzanna’s Wereld – Jojo Moyes

De bekende auteur Jojo Moyes komt met een nieuw boek! Emily van de Adorable Bookclub las Suzanna’s Wereld. Ben jij benieuwd wat ze van dit boek vond?

Waar gaat Suzanna’s Wereld over?

Suzanna zit in een lastig parket – haar huwelijk staat onder spanning en ze gaat gebukt onder familieproblemen. De enige plek waar ze zich thuis voelt is het Peacock Emporium, het kleine curiosawinkeltje annex café dat ze als bouwval kreeg en zelf heeft opgeknapt. De plek trekt al snel allerlei mensen aan voor een espresso en een praatje. Een van haar vaste klanten is Alejandro, die uit zijn geliefde Argentinië is vertrokken in de hoop dat zijn herinneringen net zo makkelijk achter te laten zijn. Als Suzanna door een tragische gebeurtenis haar verleden onder ogen moet zien, realiseert ze zich dat de sleutel tot haar geluk misschien wel dichterbij is dan ze denkt.

Suzanna’s wereld begint als het ware met een lange proloog. Een terugblik op een jaar of veertig geleden. Net zoals in Jojo’s andere boeken verwerkt zij ook hierin veel personages, wat maakt dat het begin van het boek vooral een kennismaking is. In het begin wat verwarrend, omdat het verhaal niet overeenkwam met de samenvatting op de achterkant van het boek. Verder in het verhaal blijkt de “proloog” echter relevant te zijn voor de familiegeschiedenis van Suzanna, als de verhalen samen komen.

Het Peacock Emporium, Suzanna’s winkel en toevluchtsoord, wordt het middelpunt van een heleboel personages en vriendschappen. Daar ontmoet Suzanna ook Alejandro, een interessante jonge man door wie haar wereld enigszins op zijn kop komt te staan. Door haar thuissituatie en de moeilijke familieband is Suzanna graag in het Peacock Emporium, de plek waar zij zichzelf kan zijn. Samen met Jessie, die haar helpt in de winkel, bouwt ze haar eigen plek op.

‘Je voelt de emoties van de hoofdpersoon en snapt haar verdriet en de keuzes die ze maakt’

Wat ik erg sterk vond aan dit boek is dat je als lezer wordt meegezogen in Suzanna’s belevingswereld. Je voelt haar emoties, snapt haar verdriet en de keuzes die ze maakt: de irritatie richting haar man, het schijnbare gebrek aan liefde van haar ouders en het gevoel het zwarte schaap te zijn. Toen later in het boek bleek dat de familiegeschiedenis anders in elkaar zit dan gedacht, bleek het begin van het boek relevant en het plot verrassend. De schrijfstijl van Jojo blijft herkenbaar en door de opbouw van het boek word je steeds verder het verhaal in gezogen.

Ik zou dit boek zeker aanraden als je op zoek bent naar een verhaal waarin een jonge vrouw een sterke ontwikkeling doormaakt en haar eigen plek vindt in een wereld die niet altijd is hoe zij hem voor zich zag. Suzanna’s keuzes zullen uitwijzen hoe haar leven zich verder zal vormgeven.

raak me niet

Titel: Suzanna’s Wereld
Auteur: Jojo Moyes
Verschenen: maart 2020
Pagina’s: 464
Uitgever: De Fontein

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *