Boekrecensies,  Mindfulness,  Non-Fictie

Stress – Ine Maes

Het boek ‘Stress’ zou ervoor moeten zorgen dat je je eigen stress kunt verminderen met meditatie, ademhalingstechnieken en nog meer oefeningen. Eens zien wat dit boek voor tips heeft.

Waar gaat het boek ‘Stress’ over?

Van de kleinste uitdagingen tot de grootste crisissen, stress hoort nu eenmaal bij het leven. En al kunnen we vaak niet kiezen wat ons overkomt of wat er op ons afkomt, we hebben wel de keuze hoe we met deze ervaringen omgaan.
Ine Maes – holistisch coach, yoga en meditatie teacher – helpt je om de touwtjes weer in eigen handen te nemen. Ze geeft concrete tips en reikt je uiteenlopende oefeningen aan zodat je zelf kunt aanvoelen wat voor jou het best werkt.
Met eenvoudige oefeningen kun je je stressproblemen aanpakken en zelfs op de meest uitdagende momenten zul je er al snel de voordelen van opmerken.
De technieken in dit boek zijn heel toegankelijk én je kunt ze overal oefenen. Of je nu thuis of op kantoor bent, op je kind zit te wachten in de auto aan de muziekschool of op de trein zit. Je traint jezelf zodat je je meest ontspannen zelf kunt zijn, die vol vertrouwen de uitdagingen van het leven aankan.

Ine Maes is holistisch coach en yoga en meditatie teacher. Dit boek bevat volgens haar concrete tips en oefeningen om ervoor te zorgen dat je beter om leert gaan met stress. Want: stress is er tegenwoordig eigenlijk altijd.
Allereerst vind ik de omslag van het boek prachtig. Het straalt rust uit, en in een boekhandel zou ik het boek zeker oppakken. Het woordje stress spreekt aan (zeker ALS je ook stress hebt), waardoor het gewoonweg opvalt. Het boek zelf is mooi en rustig ontworpen. Soms komen er foto’s voorbij (van Ine zelf), bijvoorbeeld van een oefening zodat je ziet hoe je de oefening ook daadwerkelijk moet doen. Handig! En werkt veel beter dan een getekend plaatje.

Het boek start met uitleg. Want wat is stress nou eigenlijk? Ik zal eerlijk zijn, ik begon dit boek met lezen omdat ik het onderwerp stress gewoonweg interessant vind en ik graag de tools wil hebben voor áls ik stress krijg. En wat blijkt? Hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik erachter kwam dat ook ik eigenlijk onderliggende stress heb in mijn lichaam, alleen uit het bij mij anders dan bij de meeste mensen met stress. Een eye-opener dus. Fijn was dan ook dat ik de meeste tips meteen kon toepassen en dit mij ook daadwerkelijk rustiger maakte.

‘Makkelijke oefeningen die je gewoon vanuit je kamer kunt doen’

Heel, heel veel uitleg in dit boek. Maar ontzettend interessant. Ine Maes duikt echt in de theoretische (en later praktische) kant van wat stress nou eigenlijk is. Hierdoor ga je het beter begrijpen, en hierdoor wordt het ook beter tastbaar voor jezelf.
Later in het boek geeft ze oefeningen. Ademhalingsoefeningen zoals Nadi Shodana (waarschijnlijk bij jou bekend als je aan yoga doet), maar ook simpelere ademhalingen zoals een slow breathing, om te kalmeren. Of een ademhaling voor een diepe ontspanning. Elke ademhaling wordt duidelijk uitgelegd.

Daarna krijg je handvatten om te starten met meditatie. Of, als je net zoals ik al dagelijks mediteert, gewoonweg speciale meditaties die je kunt gebruiken bij specifieke situaties. Hierdoor is het boek echt gericht op iedereen. Als laatste sluit het boek zichzelf af met yogaoefeningen. Bij al deze oefeningen staan foto’s, waardoor je nog beter begrijpt hoe je de oefening moet doen. Elke serie hoort weer bij een speciaal deel van je lichaam of moment. Bijvoorbeeld je rug of gewoonweg een stressmoment.

Ine Maes heeft met dit boek een soort houvast gecreëerd voor mensen die stress ervaren. Makkelijke oefeningen die iedereen kan doen, gewoon vanuit je kamer. Doordat ze ook de theoretische kant erbij pakt, krijgt dit boek zeker nog meer waarde.

Pluspunten:
+ Zeer geschikt voor beginners
+ Je kunt dit boekje er altijd bijpakken
+ Foto’s voor extra duidelijkheid

Minpunten:
– Voor iemand die al vaak yoga of meditatie doet, kunnen de oefeningen vanzelfsprekend zijn

Bestel het boek hier bij Bol.com

Stress

Titel: Stress
Auteur: Ine Maes
Verschenen: Augustus 2021
Pagina’s: 112
Uitgever: Lannoo

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *