Boeken,  Boekrecensies

Stranddagboek – Emily Henry

Stranddagboek van Emily Henry – geen onbekende in de YA-wereld – gaat over feelgoodschrijfster January en literair auteur Gus. Het omslag suggereert een vrolijk vakantieboek, maar het is zoveel meer dan dat. Lees de recensie hier.

Waar gaat Stranddagboek over?

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.

Stranddagboek volgt het verhaal van January Andrews en Augustus Everett. Allebei actief in het schrijversvak: January schrijft romans, Gus literatuur. Ze kennen elkaar van school en toen waren het al elkaars rivalen. Na al die jaren blijken ze plots buren te zijn. Wat ze niet van elkaar weten is dat ze allebei kampen met een writers block: ze komen maar niet vooruit met schrijven. Hun paden kruisen die zomer regelmatig en op een gegeven moment besluiten ze om elkaars boek te schrijven. Om elkaar te helpen, gaan ze om de twee weken met elkaar op pad om meer te leren over elkaars genres.

Op het eerste gezicht lijkt Stranddagboek van Emily Henry een vrolijke chicklit. En dat ligt vooral aan het omslag: kleurrijk en zomers. Maar al snel blijkt dat er meerdere zwaardere thema’s aan het boek verbonden zijn, waardoor Stranddagboek een diepere en krachtigere laag krijgt. Het overlijden van January’s vader die een dubbelleven bleek te hebben en Augustus die een moeilijke jeugd heeft gehad én een zware gebeurtenis te verduren heeft gehad maakt dat het boek veel meer is dan ‘gewoon’ een chicklit of een roman.

‘Stranddagboek is een boek om verliefd op te worden’

Het is lang geleden dat ik zo’n fijn boek heb gelezen. Binnen een mum van tijd had ik het boek uit. De dialogen in het boek zijn erg grappig, ik moest soms hardop lachen. De dynamiek tussen Gus en January zorgt ervoor dat je door wil blijven lezen. Als je van boeken en van schrijven houdt, wat bijna aannemelijk is als je deze website bezoekt, weet ik zeker dat je dit boek leuk gaat vinden. Ik bedoel: een boek over boeken. Need I say more? Het voelt of je een kijkje achter de schermen krijgt van een schrijver. Stranddagboek is echt een boek om verliefd op te worden.

Klik hier om Stranddagboek te kopen.

stranddagboek

Titel: Stranddagboek
Auteur: Emily Henry
Verschenen: juli 2020
Pagina’s: 336
Uitgever: The House of Books

bol-button

Rating: 5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.