sterk als een leeuw
Boeken

Sterk als een leeuw – David Samwel

Een persoonlijk verhaal van David Samwel over anorexia, adoptie en liefde. Een zoektocht naar een gelukkig leven. Hier vind je de recensie van Sterk als een leeuw van David Samwel.

Waar gaat Sterk als een leeuw van David Samwel over?

Sterk als een leeuw is de zoektocht van een jongen naar een nieuw evenwicht, onder bijzonder moeilijke omstandigheden: adoptie en anorexia nervosa. Tegelijk hartverscheurend en hoopgevend, mysterieus en inspirerend, teder en krachtig. Vanuit het hart van zijn proces verhaalt David Samwel over eenzaamheid en liefde, over twijfels en vertrouwen en over een diep gemis. Sterk als een leeuw is het resultaat van een soms wanhopige zoektocht naar de eigen identiteit.

Anorexia. Adoptie. Twee thema’s die ontzettend ver van mij afstaan, en daarom extra interessant om in het hoofd te kunnen kruipen van iemand waarbij deze twee thema’s dagelijks een struggle zijn. Sterk als een leeuw is geschreven door David Samwel, die als baby in Thailand te vondeling is gelegd. Er wordt met hem heen en weer gesjouwd. Van de tempel naar een ziekenhuis, naar het politiebureau, naar een weeshuis. Tot hij op tweejarige leeftijd aankomt in Nederland, bij zijn nieuwe ouders.

Naarmate David ouder wordt, heeft hij steeds meer vragen. Hij weet dat er ergens iemand is die zijn waarheid kent. Die weet hoe en wanneer hij geboren werd, hoe hij eruitzag. Iemand die hem heeft vastgehouden en in de ogen heeft gekeken. En er moet een moment geweest zijn dat hij heeft teruggekeken, recht in de ogen van de persoon die van iedereen op de wereld het meeste op hem lijkt. Hij begint zijn gedachten op te schrijven en stelt regels op om zo goed mogelijk de controle over zijn lichaam te krijgen. Want zijn lichaam lijkt het enige wat hij nog kan controleren. Tegelijk onderzoekt hij zijn angsten en verzint antwoorden op vragen die hem gesteld zouden kunnen worden met betrekking tot zijn weigering om te eten of over het doel in zijn leven.

‘Sterk als een leeuw is een ontzettend bijzonder en persoonlijk boek’

Ik vond het ontzettend heftig om in iemands hoofd te kruipen die anorexia heeft. Een ongrijpbare ziekte, een ziekte die ik niet kan bevatten, omdat ik zo van eten hou. Heel interessant en aangrijpend om te lezen wat er omgaat in het hoofd van David. Ontzettend knap dat hij zich zo kwetsbaar op heeft durven stellen en zijn verhaal heeft gedaan. Eerlijk en oprecht. Omdat het zo persoonlijk is, word je het verhaal ingetrokken. Dit verhaal komt echt binnen en laat je ook niet los. De foto’s die in het boek staan, maken het nog persoonlijker en je krijgt het gevoel alsof je David kent. Ik moest wel even wennen aan zijn schrijfstijl. Soms zaten er erg korte, staccato zinnen in; dat is niet helemaal mijn ding, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Het duurde ook even voordat David me te pakken had, maar toen dat het geval was, heb ik het boek in één ruk uitgelezen.

Pluspunten: 
+ Persoonlijk, bijzonder verhaal
+ Eerlijk en oprecht

Minpunten: 
– Boek komt wat traag op gang
– Wennen aan korte, staccato zinnen

Heb jij Sterk als een leeuw al gelezen? Bestel hem hier op Bol.com! 

de minnares

Titel: Sterk als een leeuw
Auteur: David Samwel
Verschenen: oktober 2021
Pagina’s: 248
Uitgeverij: Boekerij

bol-button

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.