Adorable Bookclub,  Roman

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Saskia, van de Adorable Bookclub, las het boek Stad van meisjes van de schrijfster Elizabeth Gilbert. Haar kun je kennen van het bekende verhaal: Eten, bidden, beminnen. Benieuwd wat Saskia van haar nieuwe boek vond? Lees snel verder!

Waar gaat Stad van meisjes over?

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan,
en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen
kunnen overzien.

We leren Vivian kennen als negentienjarig meisje dat vertrekt naar New York om bij haar tante te gaan wonen, nadat ze haar opleiding niet heeft gehaald. Vanaf de eerste pagina’s zit je al meteen in het verhaal, aangezien de hoofdpersoon je aanspreekt als Angela, een vrouw die Vivian op latere leeftijd heeft geschreven om informatie over haar vader. Het hele boek is ook gericht aan Angela, in antwoord op haar brief. Een behoorlijk lange brief kunnen we wel zeggen, aangezien het boek 528 pagina’s telt. Hier en daar wordt Angela een keer genoemd, maar het is niet storend en draagt bij aan het verhaal.

Vivian maakt nogal wat mee in haar turbulente leven en leert vooral om haar eigen keuzes te maken. Zeker in de setting, New York in de jaren ’40, is het een interessant leven. Gilbert weet dit mooi te omschrijven en tipt hier en daar de gebeurtenissen aan die zich destijds afspeelden. Vivian is vooral veel met zichzelf bezig en niet zozeer met deze wereldgebeurtenissen, maar de invloed die dit heeft op haar leven is duidelijk merkbaar. Achteraf weten we natuurlijk allemaal wat voor impact de Tweede Wereldoorlog heeft gehad, maar de mensen die toen leefden hadden natuurlijk totaal geen weet van hoe het zou ontwikkelen. Het is mooi om te zien hoe Gilbert hier reëel mee om gaat.

‘De gebeurtenissen worden gedetailleerd beschreven, waardoor het een duidelijke sfeer weergeeft’

Zonder al te veel te verklappen over het boek, maken we alle gebeurtenissen in Vivians leven mee van haar negentien jaar tot aan haar oude dag. Hoewel het een hele pil is met meer dan 500 pagina’s, leest het makkelijk weg. Met minder pagina’s was het wellicht net zo’n goed verhaal geweest en hadden we weinig aspecten gemist. Gilbert beschrijft iedere gebeurtenis gedetailleerd, maar het stoort niet en geeft een duidelijke sfeer weer. Doordat we het hele leven van Vivian volgen, zien we vooral de ontwikkeling hoe ze met situaties om gaat. Mensen komen, mensen gaan, geen geromantiseerde weergave of ‘eind goed, al goed’, maar een (enigszins) waarheidsgetrouwe versie van hoe relaties en vriendschappen kunnen verlopen.

Ben je op zoek naar een boek wat makkelijk leest, wat goed te volgen is en niet al te veel poespas er rond omheen heeft? Dan is dit er zeker een om te overwegen!

Stad van meisjes

Titel: Stad van meisjes
Auteur: Elizabeth Gilbert
Verschenen: juni 2019
Pagina’s: 528
Uitgever: Cargo

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *