Socrates op sneakers
Boeken

Socrates op sneakers – Elke Wiss

Het bestsellerboek Socrates op sneakers is geschreven door Elke Wiss. Ik had het boek een lange tijd ongelezen in mijn boekenkast staan, maar daar is verandering in gekomen want ik heb hem eindelijk gelezen en vertel in deze recensie wat ik er van vind!

Waar gaat Socrates op sneakers over?

In Socrates op sneakers leert Elke Wiss de kunst van het vragenstellen aan de hand van Socrates en andere beroemde filosofen, zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding.

Met Socrates op sneakers tackelt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek. In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is de verbinding vaak ver te zoeken. We proberen de ander eerder te overtuigen van ons gelijk dan dat we samen op zoek gaan naar wezenlijke antwoorden. Veel van onze gesprekken hebben daardoor meer weg van een debat dan van een dialoog. We praten liever dan dat we luisteren, voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek?

In Socrates op sneakers leert Elke Wiss je hoe je dat doet. Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat zij zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe we er beter in worden. Socrates op sneakers leert je de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat we gesprekken voeren die leiden tot verdieping en verbinding. Met een ander, én met jezelf.

Socrates op Sneakers gaat over het stellen van vragen. Hoe stel je nu goede vragen? Wat moet je wel vragen en wat vooral niet? Ik was heel benieuwd naar de tips die deze auteur op een rij heeft gezet, omdat ik het stellen van vragen soms wat moeilijk vind!

Het boek leest prettig door: het is vlot geschreven met allerlei herkenbare situaties. De auteur zet je echt aan het werk: ze probeert je te laten reflecteren op jezelf en hoe jij vragen stelt en omgaat met vragen van anderen. Dat betekent dat je heel kritisch naar jezelf moet kijken, wat nog best moeilijk kan zijn! Je moet jezelf kunnen verplaatsen in de ander en je eigen belangen opzij zetten. Daardoor ga je hele andere vragen stellen – minder uit emotie en empathie, maar meer vanuit het rationele.

Socrates op sneakers zal je gids voor het leven zijn’

Wat ik zo leuk aan dit boek vind, is dat het een vrij lastig onderwerp is dat heel makkelijk en toegankelijk is geschreven. Ik had nooit gedacht dat ik filosoferen interessant zou vinden! Op een humoristische wijze neemt Wiss je mee in haar handige praktijkvoorbeelden. Ik heb meermaals hardop gelachen om situaties.

Ik denk dat Socrates op Sneakers een boek is dat iedereen moet lezen. Het zal een boek zijn dat je regelmatig even erbij pakt voor tips (“Hoe zit dat nou ook al weer?”) en je handige gids voor het leven zal zijn.

Ben je benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier via Bol.com.

Socrates op sneakers

Titel: Socrates op sneakers
Auteur: Elke Wiss
Verschenen: maart 2020
Pagina’s: 256
Uitgever: AmboAnthos

bol-button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *