Boeken,  Boekrecensies,  Young adult

Showstopper – Hayley Barker

Showstopper

Een tijdje geleden las ik het boek Showstopper, een boek dat geschreven is door Hayley Barker. Geheel exclusief mocht ik het boek al heel vroeg voor de verschijning lezen als leesexemplaar. In deze recensie vertel ik je wat ik er van vind.

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.
Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.
Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

Het is inmiddels al even geleden dat ik Showstopper heb gelezen, maar dit boek is me continu bijgebleven omdat het veel indruk op me heeft gemaakt. In dit verhaal staan Hoshiko en Ben centraal, je leert hen goed kennen. Hoshiko is een droesem, een mindere, terwijl Ben een zuivere is. Een zuivere wordt gezien als een elite en de zuiveren hebben een ontzettende hekel aan de droesems. Droesems wonen bij elkaar, weggestopt, in sloppenwijken en hebben slechte banen, zijn arm en mogen niks. De droesemkinderen worden op jonge leeftijd meegenomen naar het circus, waar ze auditie moeten doen. Als ze alleen al een sprankeltje van talent blijken te hebben, worden ze aangenomen voor het circus. Dit ook hetgeen dat met Hoshiko is gebeurt.  Het circus is opgezet met als doel om de droesems pijn te laten lijden en zelf dood te laten gaan, zodat de droesems vermaakt worden.

‘Showstopper is een geweldig boek dat me heel lang is bijgebleven’

De zuiveren zijn dus de elite, en Ben is er zo een. Zijn moeder is een minister die een vreselijke hekel heeft aan droesems, zij wil ze het liefst een voor een uitroeien. Je leest continu over de wereld van Ben, afgewisseld met de wereld van Hoshiko. Ik vind het enorm prettig om zo te lezen omdat je zo veel meer begrip krijgt voor de personages en hun wereld. Barker heeft een enorm fijne schrijfstijl die ervoor zorgt dat je in het verhaal wordt gezogen.

Het is zo’n ontzettende onrealistische wereld, dat je echt continu blijft doorlezen. Sommige scenes zijn zó spannend en onwerkelijk, zo bloeddorstig en gewelddadig. De schrijfster heeft echt talent voor schrijven, want het lijkt net of je er bij bent. Ik kan niet wachten op het vervolg!

Showstopper

Titel: Showstopper
Auteur: Hayley Barker
Verschenen: Februari 2018
Pagina’s: 416
Uitgever: Uitgeverij de De Fontein

bol-button

Rating: 4/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *