Boekrecensies,  Chicklit

Scoop! – Iris Houx

scoop
Scoop is het debuutroman van schrijfster Iris Houx. Toen ik de achterkant van dit boek las, wist ik zeker dat het iets voor mij zou zijn! Een verhaal over een redactieassistente die zich elke keer weer in de knoei weet te werken!

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie…

Esmée Evers werkt als redactieassistente bij een groot tijdschrift genaamd Go Glam. Maar eigenlijk weet bijna niemand over haar echte functie. Ze vertelt haar vriendinnen die ze van haar studie kent, dat ze als redactiechef werkt bij het tijdschrift. Wanneer één van die vriendinnen opeens de baan weet te bemachtigen als redactiechef bij Go Glam, kan ze haar leugen niet lang meer volhouden. Al snel komt haar vriendin erachter wat voor baan Esmée echt heeft: ze is namelijk haar hulpje! Als ze even diep in de put zit, neemt haar beste vriendin haar mee naar een bijeenkomst om een dorpsfeest te organiseren. Esmée vindt het maar suf en tot overmaat van ramp komt ze daar iemand van vroeger tegen, een jongen die haar toen pijnlijk heeft afgewezen. Ondertussen gaat het op het werk ook niet lekker en blijkt het dat haar vriendin Jasmijn, die de baan heeft gekregen als redactiechef, anders is dan ze had verwacht. Wanneer ze samen naar Parijs mogen om een grote special van het tijdschrift in elkaar te zetten over een bekende persoon, dreigt alles fout te lopen. Maar dan kan Esmée pas echt uitblinken en zal ze een andere kant van haar laten zien, die niemand nog heeft gezien.

‘Scoop! heeft echt de typische ingrediënten voor een chicklit: liefde, drama en een happy end’

Toen ik de tekst op de achterflap las, wist ik meteen dat dit een boek is dat ik leuk zou vinden. Het gaat tenslotte over iemand die op een redactie werkt, en zulke verhalen trekken mij altijd aan vanwege mijn opleiding. Al snel vond ik dat dit verhaal een aantal herkenbare scènes had, die bijvoorbeeld vergelijkbaar zijn met andere verhalen of films. Denk aan de Devil Wears Prada, waarin de baas de assistent het leven zuur maakt. Dat komt ook in Scoop! voor. Of het feit dat de leugentjes van Esmée zich op een gegeven moment helemaal opstapelen, waardoor op een gegeven moment alles uit komt. Wat ik altijd belangrijk vind aan een chicklit, is dat ze snel en luchtig lezen. Nu wordt dit boek officieel aangegeven als roman, ik vind het toch wel echt een chicklit vanwege de verhaallijn. Helaas vond ik Scoop! niet zo’n lekkere, luchtige chicklit. Ja, het onderwerp vind ik leuk, ook hoe Esmée zich zo in de knoop werkt, maar het gaat allemaal te traag. Het is ook een best dik boek (447 blz), en dat vind ik persoonlijk echt té lang voor zo’n onderwerp. Ik denk zeker dat Iris Houx potentie heeft als schrijfster, want ze (om)schrijft leuk en ze weet ook de nodige humor in haar boeken te stoppen. Maar ik vond het helaas iets te langdradig, waardoor ik moeilijk door het boek heen kwam. Het verhaal is leuk, maar het had veel korter beschreven kunnen worden. Desalniettemin is dit een leuk boek als je van bijvoorbeeld de Devil Wears Prada houdt.

ScoopTitel: Scoop!
Auteur: Iris Houx
Verschenen: 16 juni 2016
Pagina’s: 447
Uitgever: The House of Books

bol-button

Rating: 3/5

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *