Boekrecensies,  Roman

Sara en Liv – Suzan Hilhorst

Janneke, van de Adorable Bookclub, mocht het boek Sara en Liv lezen en was er ontzettend enthousiast over. Benieuwd waarom ze het boek zo leuk vond? Je leest het in deze recensie!

Allemaal kennen we de angst om een dierbare te verliezen. Maar wat als die angst werkelijkheid wordt, en vooral, hoe ga je verder? Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtig, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder en kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal.

Toen ik las waar dit boek over ging, vond ik mezelf in tweestrijd. Zoals wel vaker met boeken over verlies. Je wilt het eigenlijk niet lezen vanwege het zware onderwerp, het verdriet dat het oproept en persoonlijke herinneringen over verlies die weer eens om het hoekje komen kijken. Maar toch wilde ik dit boek graag lezen. Waarom? Een cliché antwoord (maar niet minder waar) is dat een verhaal als dit je doet realiseren dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat we het leven niet voor lief moeten nemen en dankbaar moeten zijn. Maar daarnaast was het ook nieuwsgierigheid en verbazing. Zoals op het omslag wordt beschreven kennen we allemaal de angst om een dierbare te verliezen, maar hoe ga je daar als moeder mee om als je je dochter verliest? En dan ook nog eens twee keer. Als je het niet hebt meegemaakt, kun je je dat niet eens voorstellen. Daarom kan je niet anders dan het als een eer beschouwen om Sara en Liv te mogen lezen.

“Sara en Liv is een verhaal dat je grijpt en niet meer loslaat”

Wat je opvalt tijdens het lezen is de prachtige, kalme schrijfstijl van Suzan Hilhorst. Het is een zwaar en heftig onderwerp, maar het wordt niet op die manier verteld. Dit wordt gecreëerd door de wisseling in perspectief. Hilhorst vertelt het verhaal niet alleen vanuit zichzelf als moeder, maar ook uit het oogpunt van haar dochters Sara en Liv. Daardoor kijkt ze als het ware op zichzelf terug door de ogen van haar dochters. Met weinig en simpele woorden neemt Suzan Hilhorst de lezer mee. Bijzonder knap gedaan en erg ontroerend. De korte hoofdstukken leiden je door het verhaal met hier en daar een flashback of een blik op hoe de toekomst had moeten zijn.

Sara en Liv is niet een boek waar je dagen over doet. Simpelweg omdat het verhaal je grijpt en niet meer loslaat. Ik heb het binnen een dag uitgelezen puur omdat het niet anders kon. Sara en Liv leg je niet opzij om je erop te verheugen om later weer verder te mogen lezen. Met tranen in je ogen en vol verbazing lees je door over hoe dit Hilhorst en haar gezin is overkomen. Een verhaal dat je niet snel zult vergeten.

Sara en Liv

Titel: Sara en Liv
Auteur: Suzan Hilhorst
Verschenen: 18 mei 2017
Pagina’s: 224
Uitgever: Hollands diep uitgevers

bol-button

Rating: 5/5

One Comment

  • Milou

    Ik ben super benieuwd naar dit boek. Denk inderdaad ook dat ik zoiets in één ruk uitlees omdat zulke verhalen mij altijd zo aangrijpen. De cover is trouwens echt een plaatje. <3

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *