Boekrecensies,  Roman

Vleugellam – Randy Susan Meyers

Vleugellam Titel: Vleugellam
Auteur: Randy Susan Meyers
Verschenen: januari 2010
Pagina’s: 380
Uitgever: Artemis & co

De kindertijd van Lulu en Merry was altijd al verre van rooskleurig, maar op de dag voor Lulu’s verjaardag neemt het leven van de zusjes wel een heel dramatische wending. Hoewel hun vader niet meer bij hen in huis woont, staat hij op een dag aangeschoten voor de deur. Lulu durft hem de toegang niet te weigeren, ook al heeft haar moeder gezegd hem nooit meer binnen te laten. De confrontatie leidt tot een ruzie en kort daarna treft Lulu haar moeder levenloos aan op de keukenvloer. Hoewel Lulu en Merry in de jaren erna het verleden proberen te laten rusten, torsen zij ieder op hun eigen manier het drama uit hun jeugd met zich mee in de wetenschap dat hun vader ooit weer vrijkomt.

Mening over Vleugellam

Na de ernstige gebeurtenis is de hele familie in een shock. Ze weten niet wat ze met de twee kleine meisjes aan moeten. Ooms en tantes willen niet voor hen zorgen, want het zijn de kinderen van een moordenaar. Ze komen daardoor in een weeshuis terecht, waar het verschrikkelijk is. Een aantal jaar later mogen ze naar een pleeggezin, waar het niet veel beter is. Het lijkt meer of ze daar zijn aangenomen voor de buitenwereld als een soort goed doel. Liefde en geborgenheid hebben ze nooit gekregen.

Vleugellam beschrijft het leven van Lulu en Merry, van kinderen naar volwassenen. Ze worden ouder, gaan studeren, ontmoeten verschillende mannen. Het verleden hebben Lulu en Merry nooit losgelaten en ook nooit kunnen verwerken. Merry kan niet van de drank afblijven en duikt iedere week met een ander het bed in. Ze stopt het verleden niet weg, want bezoekt ze haar vader regelmatig in de gevangenis. In tegenstelling tot haar zus Lulu. Zij wil haar vader nooit meer zien en probeert dan ook niet meer aan het verleden te denken, maar dat is erg moeilijk voor haar.

Vleugellam is een indrukwekkende en ontroerende psychologische roman. De schrijfstijl van Meyers is erg prettig. Niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk. Ik vind het leuk dat je te lezen krijgt hoe Merry en Lulu groot worden en hoe ze beide op hun eigen manier hun trauma verwerken, daardoor kun je je goed inleven. Het slot vond ik echter een beetje teleurstellend, maar dat is natuurlijk puur persoonlijk.

Rating: 3,5/5

bol-button

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *