Boekrecensies,  Roman

Stormvogel (De Rozenoorlogen #1) – Conn Iggulden

Stormvogel (De Rozenoorlogen #1) - Conn Iggulden Titel: Stormvogel
Auteur: Conn Iggulden
Verschenen: 24 maart 2014
Pagina’s: 480
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Originele titel: Stormbird

Koning Henry V – De Leeuw van Engeland – is al lang dood. In 1437, na jaren van regentschap, is de vrome en zachtmoedige Henry VI volwassen en bestijgt hij de Engelse troon. Zijn kwakkelende gezondheid en zwakke geest maken van hem een slappe koning – Henry gaat ervan uit dat zijn vertrouwelingen, hoofd van de geheime dienst Derry Brewer en William de la Pole, de Graaf van Suffolk, zijn koninkrijk bestieren.
Maar er zijn er, zoals Richard Plantagenet, de Graaf van York, die vinden dat Engeland geleid moet worden door een sterke koning wil het koninkrijk overleven.
Terwijl Engelse territoria in Frankrijk bedreigd worden er thuis geruchten gaan over opstanden, groet de angst dat Henry en zijn adviseurs het land naar de afgrond laten glijden. Als er in het geheim een huwelijk wordt bekokstoofd tussen Henry en de jonge adellijke Francaise Marguerite van Anjou, wordt die angst werkelijkheid.
Stormwolken pakken zich samen boven Engeland als Koning Hendrik en zijn volgelingen thuis en in het buitenland worden aangevallen. Wie of wat kan het koninkrijk redden voordat het te laat is?

Mening over Stormvogel

Om te beginnen een klein geschiedenislesje. De Rozenoorlogen bestonden echt. Het was grote oorlog in Engeland in het jaar 1455 tot 1485. Het ging hier om twee adelijke partijen. Het huis York en het huis Lancaster. In dit boek gaat het dus ook over deze twee grote groepen. Koning Henry is van het huis Lancaster. Omdat het slecht gaat met Engeland besluiten ze een bestand te maken. Frankrijk zal een deel van zijn eigen land terug krijgen, in ruil voor de Franse Marguerite, die zal trouwen met koning Henry. Alle Engelse moeten het Franse grond verlaten, wat niet geheel op een vriendelijke manier zal gebeuren. De burgers worden woedend en niet iedereen zal zijn huis vrijwillig verlaten. Het begin van een opstand.

Het boek is werkelijk prachtig geschreven. Ik ben dol op historische romans, geschiedenis is altijd een beetje mijn favoriete onderwerp geweest. Ik wist zelf nog niet zo veel over de geschiedenis van Engeland, en al helemaal niet rond die tijd. Vandaar ook dat ik eerst een beetje had opgezocht erover. Overigens niet noodzakelijk!

Wat ik erg handig vond waren de stambomen in het boek. Soms wist ik écht even niet meer wie nou bij wie hoorde en dat kon je dus makkelijk opzoeken. Achterin het boek staat ook een hele (hele) lange lijst met alle personen die er in voorkomen, wie ze zijn en wat ze doen. Erg handig dus om steeds even te kijken als je het bent vergeten. Het boek heeft namelijk veel verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Vooral in het begin staan alle verhalen nog los van elkaar, vanzelfsprekend loopt uiteindelijk alles weer naar elkaar toe.
Een groot, groot voordeel van dit boek vond ik de dosis geweld die erin voor kwam. Een boek over oorlog en geschiedenis kan niet zonder wat geweld. En dan niet het simpele geweld, nee het bloederige, vol met moord en details.

Het is geen boek dat je even snel in een middag uitleest. Je moet je aandacht goed bij het verhaal houden anders mis je weer een deel. Geen punt, want je wilt bij dit boek ook geen woord overslaan. Zoals ik net al zei, is het prachtig geschreven. Je zweeft als het ware een beetje door het verhaal heen en voor je gevoel zit je een film te kijken, of sta je er zelfs echt naast. Ook is dit niet een boek voor écht jonge mensen. Totaal geen Young adult dus, of iets wat erop lijkt. Dit is een stevig roman. Eigenlijk meer een historische fictie, geschreven voor mensen die dol zijn op geschiedenis en het niet erg vonden om een dik boek te lezen waar je echt even voor moet gaan zitten.

Stormvogel heeft een enorme cliffhanger waardoor ik niet kan wachten om het tweede deel te gaan lezen. Dus hierbij een mini oproep, Conn Iggulden schrijf alsjeblieft door!
Oh en laten we niet vergeten dat er prachtige illustraties aan het begin en aan het einde van het boek staan. Ik kan werkelijk minuten lang staren naar de tekeningen en telkens ontdek ik weer nieuwe stukjes.

Een leuk feitje: Stormvogel gaat over de geschiedenis waar Game of Thrones op is gebaseerd. Liefhebbers van deze serie zouden dit boek daarom ook echt moeten lezen!

Klik hier voor meer recensies van de boeken van Conn Iggulden.

Rating: 4/5

bol-button

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *