Boekrecensies, Roman

PAAZ – Myrthe van der Meer

PAAZTitel: Paaz
Auteur: Myrthe van der Meer
Verschenen: oktober 2012
Pagina’s: 352
Uitgever: The house of books

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis), weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?

Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

Mening over Paaz

Paaz is prachtig geschreven. Langzaamaan neemt Emma je mee in haar leven. Je kijkt door haar ogen heen en af en toe lijkt het zelfs alsof je zelf in de PAAZ staat toe te kijken hoe alles gebeurt. De gedachten van Emma zijn speciaal, ze zijn geschreven op een manier die raar zijn voor jezelf, maar toch snap je het. Je begint beetje bij beetje te begrijpen wat ze voelt en je voelt een kleine blijdschap als je merkt dat Emma zich beter gaat voelen.

Het verhaal begint erg vrolijk en zakt dan in een grote depressie als Emma naar de PAAZ toe gaat. Deze depressie wordt ontzettend goed en ‘leuk’ neergezet. Ik heb gelachen om de reacties van Emma in het boek.

Het is echt een boek waarin je je ontzettend goed kan inleven. Nogmaals, het is prachtig geschreven. Het boek heeft mij meegetrokken en geboeid tot de allerlaatste bladzijde. Het verhaal had wat mij betreft langer mogen doorgaan.

Een erg aangrijpend en een aanrader voor elke lezer!

Meer recensies lezen van de boeken van Myrthe van der Meer? Klik dan hier.

Rating: 5/5

bol-button

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Leeswammes (Judith) november 30, 2012 at 08:02

  KLinkt good. Ik heb dit boek als ebook dus ga er binnenkort ook aan beginnen.

  Waar Paaz voor staat weet ik nog niet. Is dat een algemeen bekend begrip in Nederland? Ik ben ooit een tijdje weggeweest uit NL (OK, 15 jaar lang) en heb wel eens het idee dat ik na 7 jaar terug nog steeds niet helemaal weer “bij” ben. Maar misschien is Paaz vooral een insider term?

  In ieder geval lijkt het me een mooi boek, ook goed dat de depressie op een “leuke manier” beschreven is, zodat je wel inzicht krijgt in wat het is om een depressie te hebben, maar het boek niet aan de kant gooit omdat je er zelf zo depri van wordt.

 • Reply joanydvv november 30, 2012 at 14:16

  Lijkt me echt een heel leuk boek.

 • Reply Paaz | Ranking the Books februari 3, 2013 at 09:02

  […] Adorable books; ***** […]

 • Reply Ilse februari 13, 2013 at 23:10

  Ik heb dat boek gisteren gekocht! Ben echter net in het vierde en laatste deel van de Fallen reeks begonnen, dus wil je mening erover nog niet lezen. Ik wil compleet verrast worden. =D

 • Leave a Reply