Boekrecensies,  Roman

Indien plaats beschikbaar – Sofie Rozendaal

Indien plaats beschikbaarTitel: Indien plaats beschikbaar
Auteur: Sofie Rozendaal
Verschenen: juni 2012
Pagina’s: 256
Uitgever: van Gennep

Sofie’s vader is piloot. De meeste mensen zijn daarvan onder de indruk. Dan is hij zeker heel stoer en glamorous, en dan reist Sofie zeker al haar hele leven de wereld met hem af? Nee en nee. Sofie kent haar vader alleen als een verfomfaaide, afwezige man die op rare tijden staat te koken omdat zijn biologische klok weer eens in de war is. En meevliegen? Dat heeft ze niet meer gedaan sinds ze klein was. Ze durfde niet. Tot nu. Voor het eerst in jaren reist Sofie mee met haar vader, op een ‘indien plaats beschikbaar’-familiekaartje. Het wordt een reis vol avontuur, waarop haar paardrijverleden haar goed van pas komt en ze haar vader van een heel andere kant leert kennen. En dan is daar nog de knappe derde piloot Joost. Voor Sofie blijkt deze reis van Amsterdam naar Los Angeles een reis naar echte volwassenheid.

Mening over Indien plaats beschikbaar

Sofie Rozendaal heeft een prettige schrijfstijl waardoor je het boek erg vlot doorleest. Dat vind ik belangrijk, er is niets zo vervelend als een boek waar je de zinnen twee keer moet lezen voordat je snapt wat er staat. Het boek steekt leuk in elkaar. We leren Sofie steeds beter kennen tijdens de vliegreis door middel van flashbacks naar haar jeugd, die niet zo makkelijk was. Ze had (en heeft misschien nog steeds wel) een eetprobleem en ze zat niet lekker in haar vel. Haar vader was er nooit en haar moeder begreep haar niet. Het is een vader-dochterverhaal
Het boek is deels autobiografisch, de hoofdpersoon in ‘Indien plaats beschikbaar’ heet namelijk ook Sofie.

Ik vond het erg leuk om een kijkje in de cockpit te nemen, ik had namelijk geen idee hoe het daar aan toe gaat. Wat ik ook leuk vind, is dat het boek heel afwisselend is, mede door de flashbacks. We zien de angsten van de jonge Sofie, haar liefde voor paarden en de afkeer voor haar vader. Het boek neigt ietwat naar een chicklit, door de romantische scènes met co-co piloot Joost, maar door de diepgang en de keuzes dat het verhaal heeft, is het een echte roman.

Rating: 3/5

bol-button

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *