Boekrecensies, Roman

Ik geef je de zon – Jandy Nelson

Ik geef je de zon Titel: Ik geef je de zon
Auteur: Jandy Nelson
Verschenen: 16 maart 2015
Pagina’s: 416
Uitgever: Blossom Books

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Het verhaal waarin de tweeling dertien is wordt door Noah verteld. De jaren daarna door Jude. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal hebben, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.

Mening:
Met een prachtig voorwoord door de uitgever van dit boek stapte ik het verhaal binnen met het idee ‘dit gaat een geweldig boek worden’. Dat is zeker gebleken na het lezen van het boek.

Ik geef je de zon is voor mij een van de beste boeken die ik heb gelezen. Ooit. Het is een onwijs hartverwarmend verhaal waarbij je je prima kunt inleven in de hoofdpersonages. Noah en Jude zijn hele speciale hoofdpersonages waar je echt van gaat houden. Je ziet ze opgroeien, struggelen met hun problemen en met de verwerking na een tragisch ongeval. Van twee handen op een buik naar twee individuen zie je ze langzaam, moeizaam terugkeren naar het punt waar ze ooit waren. Twee handen op een buik.

‘Ik geef je de zon zal je een ander persoon maken’

Het leukste vond ik dat je vanuit zowel het perspectief van Noah leest en het perspectief van Jude. Op sommige momenten had ik een hekel aan Jude en op sommige momenten aan Noah. Aan het einde hou je van alle twee. Alle puzzelstukjes vallen op het einde in elkaar. Alles is duidelijk. Alles klopt.

Toen ik het boek uitgelezen had, voelde het alsof ik helemaal leeg en vol tegelijk was. Wauw, wat een prachtig boek. Wat een hartverwarmend verhaal. Wat een aanrader! Ik weet zeker dat als je dit boek ooit in je handen hebt en je hem niet besluit te kopen, dit de grootste fout van je leven zal zijn. Dit boek maakt je anders.

Meer recensies lezen van de boeken van Jandy Nelson? Klik dan hier.

Rating: 5+/5

bol-button

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Wendy maart 16, 2015 at 06:57

  Ben heel erg nieuwsgierig geworden na het lezen van je enthousiaste recencie Yara!
  Titel komt op mijn ” nog te lezen lijst”.
  Moet wel eerlijk zeggen dat de cover me totaal niet aanspreekt.
  Het boek zou in de bieb of boekhandel nooit mijn aandacht hebben getrokken. Ik denk bij grote titels op de voorkant eerder aan zelfhulpboeken.

 • Reply Anneke maart 16, 2015 at 10:10

  Ik ben er zo totaal geen fan van haha.

 • Reply Nynke-Boudien maart 16, 2015 at 10:23

  Erg benieuwd naar dit boek, na het lezen van deze recensie. Gaat zeker op mijn verlanglijstje!

 • Reply Lisa maart 16, 2015 at 10:37

  Aah, ik ben zo enorm benieuwd naar dit boek!

 • Reply beautifulday4makeup maart 16, 2015 at 14:34

  Dit klinkt als een heerlijk boek

 • Reply Esther maart 17, 2015 at 09:52

  Wauw, na je resencie wil ik dit boek wel heel graag lezen! 🙂

 • Reply Leesuitdaging: ik ga 52 boeken in een jaar lezen en zo houd ik het vol januari 4, 2020 at 06:00

  […] lang geleden al eens hebt gelezen of van een auteur waar je fan van bent. Ik begin dit jaar met Ik geef je de zon van Jandy Nelson, maar kan je ook zeker aanraden om de boeken van Marijke Vos te lezen (korte […]

 • Leave a Reply