Boekrecensies,  Roman

Het Rosie project (Don Tillman #1) – Graeme Simsion

Het Rosie projectTitel: Het Rosie project
Auteur: Graeme Simsion
Verschenen: 7 oktober 2013
Pagina’s: 330
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Originele titel: The Rosie Project

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

Mening over Het Rosie project

Don is 39 jaar, doceert genetica aan de universiteit en is autist. Op een dag besluit hij dat het tijd wordt voor een partner. Niet zo maar een partner, nee zij moet voldoen aan zijn hele vragenlijst. Hierdoor kan hij de perfecte vrouw vinden. Hij stelt een lijst op van 16 pagina’s en begint aan zijn project. Dan wordt zijn project gedwarsboomd door Rosie, zij past helemaal niet in zijn project en ze geeft vrijwel fout antwoord op elke vraag. Toch besluit Don haar te helpen met een ander project. Rosie is op zoek naar haar biologische vader, iets waar Don we raadt mee weet.

Al vanaf bladzijde één pakt het boek je. Het is zó ontzettend grappig en hilarisch geschreven. Veel dingen herken ik uit het leven van andere mensen, waardoor het verhaal meteen realistisch wordt. Don heeft schema’s voor elke dag van de week en hier moet hij zich dan ook aan houden. Als Rosie in zijn leven komt worden deze schema’s volledig overhoop gegooit. Hij moet zelfs de schoonmaakster met de korte rok inhuren zodat zij zijn badkamer kan schoonmaken, hierdoor houdt hij 316 minuten vrij per week. En vooral déze kleine dingetjes maken het verhaal geweldig. Al vanaf moment één vond ik Don een ontzettend leuke man. Je merkt meteen dat hij heel lief is en alles eigenlijk alleen maar goed bedoelt. Naar mate het verhaal vordert begin je een beetje van Don te houden. Vanaf een afstandje kijk je mee naar de omstandigheden tussen Rosie en Don. Rosie heeft veel herkenbare eigenschappen, waar vrijwel elke vrouw zich af en toe wel in zal kunnen herkennen. Ook merk je gewoon dat Rosie Don constant probeert te helpen en ze eigenlijk niet boos op hem kan zijn.

Beide personages heb ik echt in mijn hart gesloten. Wat zijn ze beide toch lekker apart en zo verschillend, juist daarom passen ze zo goed in dit boek.
Dit is zo’n boek dat je niet zo snel kan wegleggen. Als je bij de meeste boeken even erin moet komen, is dit bij dit boek niet het geval. Voor je het weet ben je op de allerlaatste pagina en kan je alleen maar denken: Ik wil het volgende boek!

Bijna spijt krijg ik dat niet eerder ben begonnen aan Het Rosie Project, het boek is inderdaad zo geweldig als iedereen zegt.

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Graeme Simsion.

Rating: 4.5/5

bol-button

6 Comments

  • Leonie

    Dit boek las ik afgelopen zomer (samen met One Plus One, haha de enige twee boeken die ik las) en ik vond het zo bijzonder. De schrijfstijl van Simsion is heel uniek en ik vind al die patronen en termen die Don door zijn Asperger overal aan moet geven echt tof. Ik ben zelfs de term Project vaker gaan gebruiken. Ben gisternacht begonnen in het vervolg (het is net een week uit) en ik durf nu al bijna te zeggen dat dat net zo goed of beter is. Ik heb net pas 30 bladzijdes gelezen en ik raad ‘m je nu al aan. Stiekem is het ook wel leuk dat ik als ik in Australië ga studeren alle locaties in het boek zou kunnen bezoeken, hihi!

  • Lisa

    Ik heb zo veel goede dingen over dit boek gehoord, maar toch trok ’t me nooit zo. Ik begin ondertussen wel heel nieuwsgierig te worden, dus ik denk dat ik ‘m toch maar toevoeg aan mijn NTL-lijsje!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *