Boekrecensies,  Roman

Het Rosie effect (Don Tillman #2) – Graeme Simsion

Het Rosie effectTitel: Het Rosie effect
Auteur: Graeme Simsion
Verschenen: 24 oktober 2014
Pagina’s: 426
Uitgever: Luitingh Sijthoff

Don Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië komt, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger.
Op zijn geheel eigen wijze verwerft de autistische Don in no time alle kennis over vader worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.

Mening over Het Rosie effect

Rosie en Don zijn gelukkig getrouwd en zijn met z’n tweeën naar New York toe verhuisd. Alles lijkt goed te gaan en ze lijken gelukkig, tot de ‘problemen’ zich beginnen op te stapelen. Rosie wordt zwanger en Gene komt uit Australië naar New York omdat zijn huwelijk kapot is gegaan. Don probeert er alles aan te doen om zijn beste vriend te helpen, maar moet natuurlijk ook de nodige voorbereidingen treffen voor de zwangerschap van Rosie. want wat is Don, zonder een project? Don raakt hier zo in verzeild dat hij soms even vergeet dat er naast zijn projecten ook nog andere belangrijke zaken zijn.

Oh Don, Don, Don… Wat heb ik toch weer om je gelachen en wat wilde ik soms graag je terug trekken en je met de neus op de feiten duwen. Wat ben je heerlijk simpel en toch zo ingewikkeld. Wat dat betreft, kan ik Rosie heel goed begrijpen. Don moet de één na de andere stap maken in zijn leven, allemaal te danken aan Rosie. Goede stappen, dat wel. Hij plant ze alleen niet helemaal zoals de bedoeling is, waardoor er een hoop problemen komen. Gelukkig heeft hij in New York meer vrienden dan hij had in Australië en zorgen zij ervoor dat ze hem in alle mogelijke manieren helpen.
En wat een schrijfstijl heeft Graeme Simsion toch zeg! Je vliegt letterlijk door het verhaal heen. Naar mijn idee was het boek 200 pagina’s in plaats van de meer dan 400 pagina’s. Het is aan de ene kant lastig geschreven, omdat er een hoop moeilijke termen in zitten. Maar aan de andere kant is het juist heel makkelijk geschreven en begrijp je die termen heel snel (of niet en dan lees je ook gewoon verder).

Het Rosie effect is heel fijn geschreven!”

Minpunten kan ik niet zo snel opnoemen. Misschien dat het af en toe wat voorspelbaar is, maar dat is eigenlijk ieder verhaal. Pluspunten zijn zeker het karakter van Rosie en Don. Ze zijn helemaal niet doorsnee en toch kan iedereen wel iemand bedenken waarmee je ze kan vergelijken, gok ik.
Wat ben ik blij dat ik dit boek toch heb gelezen. Heerlijk boek, heerlijke schrijfstijl, geweldige personages!

Klik hier voor alle recensies van de boeken van Graeme Simsion.

Rating: 4.5/5

bol-button

2 Comments

  • Leonie

    Aaah, wat een fijne recensie! Geen kritische noten dit keer omdat ik ‘m zelf (in het Engels) aan het lezen ben en nog lang niet bij het eind ben. Ergens wil ik steeds niet verder lezen omdat het dan uiteindelijk een keer uitgaat, haha. Ik kijk zo hard uit naar het moment dat ik morgenmiddag mijn laatste tentamen heb gehad en dan de hele middag samen met Don en Rosie en een kop thee op de bank kan liggen. The Rosie Project was echt mijn favoriete boek afgelopen jaar (en in het algemeen ook wel een beetje) en ik krijg iedere keer diezelfde giddy kriebels als ik The Rosie Effect begin te lezen. Simsiom heeft zo’n geweldig schrijfstijl dat ik er gewoon blij van word, haha.

    Sorry #fangirl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *