Boekrecensies,  Roman

Het huis met de schaduw – Aminatta Forna

Het huis met de schaduw - Aminatta Forna Titel: Het huis met de schaduw
Auteur: Aminatta Forna
Verschenen: augustus 2013
Pagina’s: 416
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Originele titel:The hired man

Laura en haar twee kinderen knappen een vervallen huis net buiten het stadje Gost op. Laura’s man blijft voor zijn werk in Engeland en daarom helpt buurman Duro het vakantiehuis bewoonbaar te maken. Met zijn twee jachthonden heeft hij het lege huis jarenlang in de gaten gehouden. Uit de onrust die Laura in het stadje veroorzaakt blijkt dat de bewoners van Gost niets moeten hebben van buitenstaanders. Langzaam wordt duidelijk dat Duro oude banden heeft met het huis, waarover een donkere schaduw hangt.

Mening over Het huis met de schaduw

Duro is een man die al zijn hele leven in Gost woont. Een klein dorpje waar iedereen elkaar kent en waar iedereen elkaars geheimen deelt. Het huis naast Duro staat al een lange tijd leeg, het blauwe huis. Totdat Laura, samen met haar kinderen, er komt wonen. Dat er buitenstaanders in het dorp komen wonen wekt veel gevoelens op bij de bewoners van Gost. Liever geen buitenstaanders, en al helemaal geen types zoals Laura.
Het huis met de schaduw laat je kennis maken met twee verschillende zomers. Eén van Duro, een lange tijd geleden, en een van nu. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk wat de twee zomers met elkaar te maken hebben en wat voor geheimen er in Gost rond zijn blijven hangen.

Het huis met de schaduw is een prachtig roman. Ik vond het heerlijk weer een keer een boek te lezen met een man in de hoofdrol en waar liefde niet zo’n grote rol speelt. Het boek leest ontzettend fijn weg en je kan je helemaal verdiepen in de geheimen van Duro. Vaak kreeg ik zelfs medelijden met hem, maar begreep je zijn gedachtes ook.
Forna weet precies de sfeer te omschrijven hoe het er aan toe gaat in een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Het zal herkenbaar zijn voor wie er in een dorp woont, en een belevenis voor wie in een stad woont.
Dit boek is boek van de maand september bij DWDD, een naam om zeker trots op te zijn. Ik heb erg genoten van dit boek, het is zeker een aanrader voor degene die dol zijn op een roman. Dit is zo’n boek dat niet alleen door vrouwen gelezen kan worden, mannen zullen dit boek ook zeker kunnen waarderen. Een prachtig verhaal met een prachtig einde.

Rating: 3.8/5

bol-button

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.