Boekrecensies,  Roman

Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Eleanor & ParkTitel: Eleanor & Park
Auteur: Rainbow Rowell
Verschenen: november 2014
Pagina’s: 336
Uitgever: Van Goor

Dit intrigerende boek vertelt het verhaal van de twee buitenbeentjes Eleanor en Park, tijdens één schooljaar in 1986. Ze delen hun passie voor stripboeken en muziek. Ze zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen.

Rainbow Rowell kende ik van het boek Fangirl, maar van het boek Eleanor & Park had ik nog nooit gehoord. Toen wij de vraag kregen of wij dit boek wilden lezen zei ik uiteraard ja. De samenvatting van het boek sprak me meteen aan. Op de voorkant van het boek staat een quote van John Green, die het boek de hemel in prijst.

Eleanor is een nieuw op school. Ze is anders. Ze valt op. Ze heeft rood haar, heel veel krullen, ze is niet dun en draagt gekke kleding. Wanneer ze in de schoolbus een plek toegewezen krijgt komt ze naast Park te zitten. Park is deels Koreaans, en dus ook anders. Zeker in het jaartal wanneer dit boek zich afspeelt, het jaartal 1986. Park en Eleanor vinden elkaar in het begin heel gek maar er bloeit wat moois tussen hen op. Een eerste liefde, alleen niet zoals een kalverliefde is. Het is anders. Het is bijzonder. Het lijkt net alsof jij diegene bent die in het boek zit en een relatie met Eleanor of Park hebt. Daardoor raakt het je ook. Rainbow Rowell heeft dat perfect beschreven.

Je leert Eleanor en Park heel goed kennen. Zo is Eleanor heel onzeker en wordt Park gerespecteerd door alle populaire mensen van school. In het begin wordt er goed uitgelegd wie zij nou precies zijn en wat zij hebben meegemaakt. Ik vind dit soms wel iets aan de lange kant, maar dit is wel essentieel om van het verhaal te gaan houden. Want geloof me: Je gaat van dit boek houden. Het verhaal is niet zoals de meeste romans. Het raakt je. Je gaat ook van Eleanor & Park houden.

Eleanor & Park raakt je diep van binnen

Het einde vond ik wel wat lastig, het was een open einde. Het eerste wat ik mij afvroeg was: ‘Komt er meer?’ Het was geen einde dat mijn verlangens een voldaan gevoel gaf. Dat is, voor mij, het enige minpunt van dit boek.

Het is een origineel verhaal, zoals ik al zei. Het is niet zoals andere boeken. Het is een boek waar je nog dagenlang over na zult denken. Ik kan ook niet meer vertellen over dit boek. Niet omdat het boek niet goed was, maar omdat het juist zo goed was. Je moet het met je eigen ogen en fantasie ondervinden. Mag ik meer Rainbow Rowell, alsjeblieft? En meer Eleanor & Park? Ik kan ze niet uit mijn hoofd krijgen!

Meer recensies lezen van de boeken van Rainbow Rowell? Klik dan hier.

Rating: 4.5/5

bol-button

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *