Boekrecensies,  Roman

De vlucht van de vlinder – Kristy Cambron

De vlucht van de vlinderTitel: De vlucht van de vlinder
Auteur: Kristy Cambron
Verschenen: 14 oktober 2014
Pagina’s: 384
Uitgever: Voorhoeve
Originele titel: The Butterfly And The Violin

New York, 2014. Sera James organiseert veilingen voor de elite van de kunstwereld. In haar zoektocht naar interessante stukken, stuit ze op een portret van een onbekend slachtoffer van de holocaust.
Wenen, 1942. De talentvolle concertvioliste Adele Von Bron weet precies wat ze wil en wat er van haar verwacht wordt: spelen bij het Wiener Philharmoniker. Maar haar wens om anderen te helpen is sterker. Als de nazi’s ontdekken dat ze Joden helpt onderduiken, wordt haar rooskleurige toekomst van haar afgepakt en belandt ze in de horrorwereld van Auschwitz.

Mening over De vlucht van de vlinder

Jaren 40 in Oostenrijk, Adele kan geweldig viool spelen en komt uit een gezin die heel wat geld hebben. Als Adele hoort dat Hitler Polen is binnen gevallen is er feest op straat en bij haar ouders. Zelf kan ze het niet geloven, oorlog is toch niet iets goeds? Langzaam gaan alle joden weg uit haar stad en besluit ze in het geheim te helpen waar dat kan. Later zal dit haar vrijheid kosten en komt ze terecht in Auschwitz.
Járen later, in New York in 2014 woont Sera. Geobsedeerd door kunst uit de oorlog, zoekt ze naar het echte schilderij van Adele Von Bron. Terwijl zij haar zoektocht voortzet komt ze erachter dat ze misschien een voorbeeld moet nemen aan het verhaal van Adele. Haar leven wordt op haar kop gezet en ze komt steeds dichter bij haar schilderij.

Dit boek wordt vanuit verschillende jaren geschreven. Het ene moment lees je het verhaal vanuit Sera, dat zich afspeelt in onze eigen tijd. Het andere moment lees je het verhaal vanuit Adele, uit de tijd dat zij in Auschwitz zit. Het volgende moment speelt het verhaal zich weer af vanuit Adele, terwijl de oorlog net begonnen is en zij nog van haar luxe leventje kan genieten.
Doordat het zich zo goed afwisselt is het verhaal continue spannend en interessant om te lezen. Natuurlijk weet je al dat Adele in Auschwitz komt, maar hoe zij daar precies komt en hoe zij de joden begon met helpen kom je pas later in het boek achter. Ook leer je beetje bij beetje het verhaal van Adele door de puzzelstukjes die Sera bij elkaar sprokkelt.
Ik denk dat het verhaal zelfs leuk is om te lezen voor lezers die niet geheel geïnteresseerd zijn in de tweede wereldoorlog. Wel leer je veel meer over het kampleven voor de muzikanten in de concentratiekampen. Zij hadden toch wel een soort voorrecht, dan als je geen instrument bespeelde.

De voordelen van dit boek zijn toch zeker wel het verhaal, dat op een andere manier vertelt wordt dan de meeste historie boeken. Het is interessant en doordat Kristy het onderwerp kunst erbij heeft gevoegd maakt het het verhaal nóg een stukje leuker om te lezen. Daarnaast leest het boek heel snel weg, het is vrij makkelijk geschreven en alles wordt goed uitgelegd. Enige voorkennis van kampen of WO2 is eigenlijk niet nodig.

‘De vlucht van de vlinder heeft een ijzersterk verhaal’

Daarnaast vind ik Adele een prachtige personage, ze is sterk maar door het kampleven dreigt ze zichzelf toch te verliezen, iets wat ik erg goed kan begrijpen. Ze wordt heel erg menselijk neergezet in het verhaal, waardoor je je heel goed kan verplaatsen in Adele.
Helaas zitten er ook een paar nadelen aan het boek. Punt één is geheel een persoonlijk nadeel. Ik ben niet gelovig en dit boek komt toch van een gelovige uitgeverij. Maakt dit dan uit? Nee, vaak niet. Maar in dit boek komt God toch vaak aan de orde. Alle personages in het boek waren gelovig en lieten dit ook vrij vaak duidelijk merken. Voor mijzelf was dit lastig om te lezen, omdat ik mij in deze kleine stukjes niet kon inleven.
Ook vond ik Sera een wat lastiger personage. Haar leven ging mij iets te snel en bij alle gebeurtenissen dacht ik een beetje “ja hoor… dit kan nooit zo makkelijk en snel gaan”. Ook had ik soms het idee dat ik een stukje had gemist bij gebeurtenissen en begreep ik niet goed wat er nou was gebeurd.

Naast deze minpunten vind ik het verhaal nog steeds ijzersterk. Ik ben er echt doorheen gevlogen en kon het boek maar moeilijk neerleggen. Vooral als je houdt van historische boeken is dit een aanrader, maar lezers die het vaak laten liggen moeten dit boek ook zeker eens oppakken.

Rating: 3.5/5

bol-button

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *