Boekrecensies,  Roman

De laatkomer – Dimitri Verhulst

De laatkomer - Dimitri Verhulst Titel: De laatkomer
Auteur: Dimitri Verhulst
Verschenen: mei 2013
Pagina’s: 140
Uitgever: Atlas Contact

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Mening over De laatkomer

De achterflap is veelbelovend, het boek is iets minder. Désiré heeft een leven opgebouwd. Samen met zijn vrouw een mooi huisje en twee kinderen. Toch is dit niet wat hij wilt. Zijn vrouw zeurt alleen op hem en zijn kinderen ziet hij niet erg vaak. Met alles wat hij doet krijgt hij een woord van zijn vrouw te horen. Hij is het zat en besluit na een verhaal van zijn vrienden net te doen alsof hij aan het dementeren is. Hij zet iedereen voor gek en beland uiteindelijk in een tehuis, allemaal volgens plan. Hier kan hij pas echt genieten van zijn leven. Toch?

Het is een grappig verhaal wat ik zo heb uitgelezen. Toch zitten er vaak sprongen in die ik niet helemaal begrijp en waardoor ik even terug moet lezen waar het ook al weer over ging, en hoe die sprong is gemaakt. Ook is de verhaallijn een beetje rommelig opgezet. Ik denk ook dat de schrijver er veel meer uit had kunnen halen dan alleen dit dunne boekje van 140 pagina’s. Vaak miste ik stukjes, alsof ze in het hoofd van de schrijver wel geschreven zijn, maar niet op papier. De stukjes naar het tehuis toe waren erg leuk om te lezen. Bizar, dat ook, hoe een man zoiets ooit zou kunnen doen. Het einde van het verhaal vond ik súper apart en ik begrijp het nog steeds niet helemaal. Het is allemaal zó ineens en zó ineens weer afgelopen. Toch wel een aanrader voor ieder die van aparte romannetjes houdt. Dit boek zet je aan het denken en is heerlijk even iets anders dan de meeste romans.

Zoals ik al zei, de schrijver had er meer uit kunnen en moeten halen. Dan was De laatkomer zeker vele malen beter geweest.

Rating: 3/5

bol-button

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *