Boekrecensies,  Roman

De gloriedagen van Walter Gom – Marcel Vaarmeijer

De gloriedagen van Walter Gom - Marcel VaarmeijerTitel: De gloriedagen van Walter Gom
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Verschenen: februari 2015
Pagina’s: 336
Uitgever: Luitingh Sijthoff

De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars en stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken.
Het BIB (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen.
Wanneer een advies aan een minister volledig uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Gom eigenlijk?

Mening over De gloriedagen van Walter Gom

Iris is 26 jaar en woont alleen in een appartementje. Boven haar woont niemand, denkt zij. Op een dag hoort ze een doffe dreun en blijkt dat zij ineens een bovenbuurman heeft. Al een tijdje. Hij wilde haar niet storen en was daarom zo stil en voorzichtig met alles. Terwijl zij naar boven gaat, omdat ze denkt dat er een inbreker is treft zij daar Walter aan. Het begin van een prachtige vriendschap.
Dit boek begint al ontzettend leuk en grappig. Ik houd wel van de stijl van Marcel Vaarmeijer en ging daardoor ook als een speer door het verhaal heen. Zijn onderwerp is origineel met een tikje humor er doorheen. Door de opmerkingen van Walter, die totaal anders is dan Iris, komt er een bepaalde sfeer in het boek waardoor je het idee krijgt dat je zelf in de huiskamer staat tussen die twee in.
Op een gegeven moment komt Iris erachter dat Walter briljant is in adviezen geven aan andere mensen. Het ontstaan van BIB is hiermee begonnen. Het hele concept vind ik erg goed en ergens heeft het ook wel iets van de realiteit. Ik kon alles zo voor me zien, ik zag Walter zitten, ik zag de klanten zitten, alles.

Het verhaal liep naar mijn idee geen enkel moment vast, het hele verhaal door zit er een vloeiende lijn in. Naarmate je verder in het verhaal gaat, wordt het verhaal wel wat onlogischer naar mijn idee. Toch is dit niet zo erg, misschien is dat wel juist het doel van een boek lezen. Even lekker weg zijn van de realiteit en niet constant ermee geconfronteerd worden. Daarnaast is dit boek ook heerlijk luchtig. Er zitten niet te veel haakjes aan en het verhaal draait eigenlijk maar om één ding.
Een goed verhaal, met een leuke en goede verhaallijn.

Ik ben met elke bladzijde meer dol geworden op Walter en zijn geniale uitspraken en ook Iris sloot ik uiteindelijk in mijn hart. Sommige dingen zijn wat overdreven, andere dingen onlogisch, toch blijft het boek leuk en ergens toch realistisch. Het boek heeft van alles wat en ik denk zeker dat een romanliefhebber dit boek leuk zal vinden. Misschien durf ik zelfs wel te zeggen dat liefhebbers van Het rosie project dit boek ook erg leuk zullen gaan vinden!

Rating: 3.5/5

bol-button

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *