Boekrecensies,  Roman

Buskruit en kaneel – Eli Brown

Buskruit en kaneel Titel: Buskruit en kaneel
Auteur: Eli Brown
Verschenen: september 2013
Pagina’s: 370
Uitgever: Signatuur
Originele titel: Cinnamon and Gunpowder

Begenadigd chef-kok Owen Wedgwood moet letterlijk koken voor zijn leven als hij gevangen wordt genomen door de bemanning van de Flying Rose. Het is 1819 en de beroemde chef is ontvoerd door de meedogenloze kapitein Mad Hannah Mabbot. Hij zal gespaard worden, zo vertelt ze hem, zolang hij elke zondag exquise maaltijden voor haar op tafel weet te toveren.
Om de vlammend-roodharige kapitein rustig te houden, gaat Wedgwood aan de slag met de magere voorraden aan boord. Zijn eerste triomf op zee is echt brood, gemaakt met zuurdesem dat hij laat gisten in een blik onder zijn hemd tijdens een verhitte strijd, terwijl mannen om hem heen in de pan worden gehakt. Al snel maakt hij exotische gerechten als bijvoorbeeld theegerookte paling en ananaswijn.
Kapitein Mabbot is echter niet alleen bezig met voedsel, ze is op een queeste naar de Koperen Vos, een mythische figuur of de duivel, wie zal het zeggen?

Mening over Buskruit en kaneel

Het verhaal speelt zich af in 1819, Owen heeft een rustig leventje en is de chef-kok van een groot man. Zijn leventje wordt verstoord als Mabbot, de gevreesde vrouwelijke piraat, binnendringt en vrijwel iedereen vermoord in de kamer. Owen wordt gevangen genomen en in een kleine kamer gestopt op het schip. Om in leven te blijven is Owen verplicht om elke zondag een groot diner te maken voor Mabbot zelf. Dit is nog een lastige opgave, omdat hij op het schip niet rijk is aan ingrediënten. Daarnaast blijkt Mabbot niet zo vreselijk te zijn als iedereen zegt. Hij heeft goede gesprekken met haar en komt erachter wat haar doel is van al deze piraterij. Langzaam aan ontdekt hij steeds meer geheimen en blijft hij stil hopen op zijn vrijheid en terug te keren naar zijn oude leventje.

Dit boek is geschreven in een logboek vorm. In het begin merk je dat goed aan de datum die steeds bovenaan staat, na een tijdje valt dit niet meer op en wen je ook steeds meer aan de schrijfstijl. De schrijfstijl is in het begin even wennen, het is “oud” geschreven en daar moet je wel echt even in komen. Daarna stoor je je echter niet meer aan de schrijfstijl, het is gewoon even wennen.
Het boek is ontzettend goed en leuk geschreven. Met elke bladzijde ben je ontzettend benieuwd of Owen nou eindelijk van het schip af komt en zijn oude leventje terug kan krijgen. Daarnaast wil je ook weten wat het doel is van Mabbot en of zij bereikt wat zij wil bereiken.
Ook leuk om te weten, toen ik in dit boek bezig was deed het verhaal mij heel erg denken aan de films van Pirates of the caribbean! Het verhaal lijkt er sterk op, er zijn geheimen en piraten die achter iets aan zitten. Daarnaast zijn er de “nette” mensen die de rest probeert om te brengen omdat zij de zee in gevaar brengen. Ik heb ontzettend genoten van dit boek en zal hem ook écht aanraden bij iedereen.
Het taalgebruik is misschien wat lastiger voor de jonge mensen, maar wel het proberen waard.

Rating: 4/5

bol-button

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *