Boekrecensies,  Roman

Bloedsuiker – Simone de León

Bloedsuiker Titel: Bloedsuiker – Het zoete leven van een jonge arts in Spanje
Auteur: Simone de León
Verschenen: november 2013
Pagina’s: 230
Uitgever: Ad. Donker Rotterdam

Een paar weken na haar artsexamen besluit Sam een reis naar Spanje te boeken. In Valencia maakt ze kennis met het goede Spaanse leven. Als Sam de kans krijgt een café over te nemen van de Spaanse mama Martínez, besluit ze in Valencia te blijven en van haar tweede grote passie, taarten bakken, haar beroep te maken. Maar wat is er dan met haar eerste passie, de geneeskunde, gebeurd, vragen haar vrienden en familie uit Nederland zich af. Had ze niet al die jaren geroepen dat ze koste wat kost kinderarts zou worden?

Mening over Bloedsuiker

Sam vertrekt dus naar Valencia. Ze zou maar een week blijven, maar dat wordt toch iets langer… Hoewel Sam het thuisfront blijft verzekeren dat ze geen arts meer wil worden en dat ze in Valencia echt gelukkig is, blijft er iets knagen. Als vriend B. op bezoek komt en een brief uit Nederland voor haar meeneemt, wordt duidelijk dat Sam niet zomaar is vertrokken. Ze heeft niemand verteld wat er gebeurd is in het ziekenhuis, een maand voor haar afstuderen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een heerlijk boek is dit. In twee avonden las ik Bloedsuiker – Het zoete leven van een jonge arts in Spanje uit. De León schrijft als een speer. Ondanks het medische vakjargon en de Spaanse taal, die beide een grote rol spelen in het boek, leest alles heel vlot. De medische termen worden uitgelegd en ook al spreek je geen Spaans, alles is goed te volgen. Simone de León is arts, vandaar haar kennis over hoe het eraan toegaat in het ziekenhuis.

Het verhaal steekt goed in elkaar. De León werkt met flashbacks en maakt soms grote sprongen vooruit. Dit maakt het boek lekker dynamisch. Even een leuk detail: alle hoofdstukken hebben ‘lekkere’ namen, zoals IJslandse bosbessentaart of Rum-rozijnencake.

Het is even geleden dat ik een boek heb gelezen waar ik zo enthousiast over ben. Het medische aspect in het boek kwam me bekend voor, omdat mijn vriend geneeskunde studeert. Bovendien ben ik zelf in Valencia geweest, dus ook daar kon ik me in herkennen. Ik vond het echt jammer dat het boek uit was. Ik hoop dat De León een vervolg gaat schrijven op Bloedsuiker, want dat zou goed kunnen namelijk.

Rating: 5/5

bol-button

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *