Boekrecensies,  Reizen

Reizen: Gids naar de ziel van Rome


Ik ben een enorme fan van Rome. De stad van de historie, het eten, liefde en ga zo maar door. De gids naar de ziel van Rome kwam afgelopen maand uit. Een gids die totaal anders is dan de normale reisgidsen die je tegen zult komen.

Roma, una vita non basta Ik zal nooit een échte Romeinse worden, noch zal ik alle geheimen van de stad ontfutselen. Toch heb ik, na bijna twintig jaar in Rome te hebben gewerkt en gewoond, de ziel van de stad behoorlijk bloot kunnen leggen. Ik ken de lokale keuken en de (kerk- of seizoensgebonden) eetvoorschriften, durf met luide toon de aandacht te trekken in de metro, gooi er soms zelfs wat dialect door en kan meelachen waar typische Romeinse humor wordt gehanteerd. Statistische gegevens over het Colosseum vindt u in iedere gids. Evenals waar het lekkerste ijs van Rome te vinden is. Maar waar u een maritozzo con la panna kunt eten als ontbijt en waar de naam van dit lokale zoete broodje vandaan komt, dat weten alleen échte Romeinen. In dit boek, voer ik u graag mee naar de diepte van die Romeinse ziel.

Hedwig Zeedijk, een oerhollandse naam, is dol op Rome. Al vanaf de eerste bladzijde spat dit er zeker vanaf. Zeedijk gaat er een beetje vanuit dat je Rome wil leren kennen op een andere manier. Weg met de gewone reisgidsen! (Al zijn die zeker weten bruikbaar als je naar Rome toe gaat.) Zo begint zij haar gids met het beste uit Italië: eten. Ik ben al een aantal keer in Rome geweest, maar het meeste in deze gids was voor mij erg verrassend. Zo spreekt ze over bepaalde broodjes die je alleen in Rome kan krijgen! Die overigens enorm lekker zijn, ik wist alleen niet dat ze alleen in Rome te verkrijgen waren! Ook vertelt ze waar dit vandaan komt en waar je dit het beste kan kopen in Rome.

‘Ik krijg direct zin om terug te gaan naar Rome’

Waar je in het begin een beetje het idee krijgt dat er alleen een verhaal staat in het gidsje, kom je er na elk verhaal achter dat het toch wel een gids is voor Rome. Door middel van een kaartje geeft ze aan waar je deze plekken kan vinden en zelfs de tijden waarop je de broodjes moet halen! (Na 11 uur bijvoorbeeld niet) En dan is dit pas hoofdstuk 1! Al na het lezen van dit hoofdstukje, krijg ik direct weer zin om terug te gaan naar Rome. Daarnaast vermeld zij veel meer dan alleen het eten natuurlijk. Ook legt zij bepaalde gebruiken en zinnen uit die de bewoners graag gebruiken. Het boekje is vooral een informatiegids, om Rome beter te begrijpen. Om meer te weten over het Colosseum, moet je wel echt een gewone reisgids erbij pakken.
Vooral de schrijfstijl van Hedwig Zeedijk is erg fijn. Je leest snel door het boek heen en je verdiept je enorm in de stad Rome. Het is vooral een gids die je moet hebben als je al fan bent van Rome, of als je interesse enorm groot is. Mocht je denken ‘nou leuk, ik wil wel een keertje naar Rome gaan’ is deze gids misschien niet helemaal voor jou weggelegd. Hedwig gaat er erg diep op in en interesse in Rome is zeker een must. Maar als deze interesse er is, is deze gids zeker iets om in je boekenkast te hebben staan! Erg leuk om Rome nog beter te leren kennen in de kleine details.

Titel: Gids naar de ziel van Rome
Auteur: Hedwig Zeedijk
Verschenen: januari 2017
Pagina’s: 240
Uitgever: Davidsfonds

bol-button

Rating: 4,5/5

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *