Lijstjes

6 reden waarom de Bibliotheek eigenlijk nog heel erg leuk is

Boeken
De Bibliotheek heeft, geef ik toe, best een stoffig karakter. Als je aan de meeste (jonge) mensen vraagt of zij graag naar de Bibliotheek gaan, zullen zij hoogstwaarschijnlijk nee zeggen. Natuurlijk met een aantal geweldige uitzonderingen! Maar de Bibliotheek is om zó veel redenen nog steeds heel erg leuk om naartoe te gaan.

Je kunt er studieboeken lenen!

Dat deed ik als student áltijd! Waarom zo’n duur boek kopen? Als je hem ook kunt lenen in de Bibliotheek. In mijn geval kon dit gemakkelijk. Die boeken waren al eeuwig niet meer uitgeleend (dus ik ging er vanuit dat dit nu ook niet zou gebeuren) en mijn blokken duurden nooit super lang. Ik kon het boek verlengen en zo het boek mijn hele blok gebruiken. Scheelde mij weer minimaal 40 euro aan een studieboek ;-)! Dit waren voor mij dan overigens wel boeken die ik écht maar één keer nodig zou hebben. Voor langer termijn kocht ik het boek.
Enig nadeel: soms is het boek wél heel erg populair. Ja dan wordt het diehard samenvattingen maken, of misschien toch maar het boek voor een keertje aanschaffen…

Luisterboeken

Volgens mij zijn luisterboeken steeds populairder aan het worden. Wist je dat de Bibliotheek ook luisterboeken heeft? Vooral middelbare scholieren maken hier regelmatig gebruik van, als zij een boek moeten lezen, maar lezen niet zo leuk vinden. Bij de leeslijst bijvoorbeeld. Als je overigens géén lid bent van de Bibliotheek kun je ook gebruik maken van de app van de luisterbieb. Lid worden heeft natuurlijk altijd zijn voordelen. Meer boeken, meer keuzes. De app vind ik zelf nog niet optimaal werken, het is echt even uitzoeken hoe alles op een goede manier werkt. Maar hier komt vast en zeker verandering in.

E-books

Naast gewone boeken, zijn e-books ook gewoon te leen bij de Bibliotheek. Eerlijk, wel zit hier soms een gek systeem in. De meeste boeken die je kunt lenen zijn niet geschikt voor de eReader, maar wél voor hun eigen app. Dit heeft overigens vrij weinig met de Bibliotheek te maken, maar vooral met de uitgevers die hiervoor kiezen. Wel komen er steeds meer e-books bij die je gewoon op de eReader kunt lezen. Dit werkt hetzelfde als met een gewoon boek. Na een bepaald aantal weken gaat het boek eraf en kun je hem eventueel verlengen. Ik merk ook dat er steeds meer echt leuke boeken bij komen, in plaats van alleen de oude ‘suffere’ romannetjes die je al honderd keer ergens voorbij hebt zien komen.

Gratis of korting

In heel erg veel Bibliotheken kun je gratis lid zijn tot je 18 jaar bent. Super handig! En leuk om kennis te kunnen maken met de Bibliotheek. Een aantal Bibliotheken (lang niet allemaal) hebben soms ook een korting voor studenten. Hoewel het, als je het uitrekent, helemaal niet zo veel is wat je moet betalen aan de Bibliotheek om een jaar lid te worden. Al kan ik mij ook voorstellen dat je als student niet zo zit te wachten op die paar tientjes.
Toch is het leuk om eens te kijken of jouw Bibliotheek zo’n korting aanbiedt!

Leuke activiteiten

Niet veel mensen weten het, maar ontzettend veel Bibliotheken leveren super leuke activiteiten! Dit kunnen activiteiten zijn voor kinderen, maar ook heel veel evenementen voor jongeren zie je steeds meer voorbij komen. Ik volg veel Bibliotheken en zie bijvoorbeeld ook steeds meer lezingen van super toffe auteurs, filosofen of andere bekende mensen voorbij komen. De onderwerpen worden steeds interessanter en je merkt echt dat de Bibliotheek aan het verschuiven is naar een soort informatiecentrum.

Geweldig om te zien!

Wist je dat de Bibliotheek Den-Helder uitgeroepen is tot beste Bibliotheek ter wereld?! De Bibliotheek daar is veel meer een soort huiskamer geworden in plaats van een kamer met ontzettend veel boeken, waar je eigenlijk nooit zo goed weet waar je moet beginnen. Nee, de Bibliotheek wordt nu ‘een beleving’, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Het moet een ervaring zijn én geweldig om te zien. Den Helder is niet de enige Bibliotheek die dit heeft. Ook DOK Delft ziet er bijvoorbeeld al heel anders uit. En zo zijn er nog veel meer Bibliotheken die er al heel erg mooi uitzien (ken jij er een paar?)

Goedkoper

Als je minder waarde hecht aan boeken in je boekenkast hebben staan, of eigenlijk alleen die ene pareltjes wilt hebben.. Dan is een abonnement bij de Bibliotheek natuurlijk velen malen goedkoper. Die paar tientjes per jaar heb je er zo uit! Wil je alleen de nieuwste boeken lezen? Sommige Bibliotheken hebben dit ook al voor elkaar. De Bibliotheek op het Station in Haarlem bijvoorbeeld. Hier liggen alleen de nieuwste boeken voor je klaar! Maar ik kan goed geloven dat er meer Bibliotheken in Nederland zijn die dit op dezelfde manier hebben gedaan.

Kortom, ik ben nog steeds fan van de Bibliotheek. Het heeft altijd zijn nadelen. Sommige boeken zien er echt niet uit (dan vraag je je altijd af wat er echt gebeurd is bij iemand thuis…) En ja.. sommige Bibliotheken zijn ook nog steeds heel erg stoffig. Misschien moet je net de juiste treffen om te zien dat het wel nog heel erg leuk is.

Hoe zit dat bij jou? Wat vind jij van de Bibliotheek?

3 Comments

 • Sam Donoghue

  Ik persoonlijk ga wel eens graag naar een bibliotheek maar doe het de laatste tijd te weinig.
  In de bibliotheek vind ik de sfeer enorm leuk maar ik vind het ook altijd jammer om de boeken te moeten terugbrengen.
  Als ik door mijn “dringende” to-read lijst heen ben ga ik misschien nog wel eens snuffelen.
  Dat is voor mij een heerlijke manier om nieuwe pareltjes te ontdekken.

 • Dieuwke

  Oeoe ja Den Helder!! ? Hij is zooo mooi!! Zit er graag! Zowel samen met Mn dochter samen nieuwe boekjes uitzoeken als zelf even langs alle schappen lopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *