Boekrecensies,  Thriller

Vlak voordat ik stierf – S.K Tremayne

Vlak voordat ik stierf
Een tijdje geleden las ik De IJstweeling, het eerste boek van deze auteur. Ik raakte zo in de ban van het verhaal dat ik het ontzettend snel uit las. Toen ik dit deel in mijn handen kreeg, wist ik dan ook niet hoe snel ik eraan moest beginnen.

‘Waarom heb je me dit aangedaan, mama, hou je niet van me?’ Het was maar een klein stukje ijs. Gewoon wat botte pech. Maar het was genoeg om Kath Redway, die met haar auto zo het meer van het prachtige Dartmoor National Park in draaide, bijna te doen verongelukken. Als door een wonder komt ze met de schrik, en een paar blauwe plekken, vrij. Ondanks haar geheugenverlies en de shock waarin ze verkeert is Kath blij dat ze weer terug is in de afgelegen boerderij waar ze woont met haar knappe man Adam en haar verlegen, maar zeer intelligente dochter Lydia. Ze leeft! Haar gezin is echter verre van opgelucht. Haar man gedraagt zich koeltjes tegen haar, of ronduit boos. Haar dagdromende dochter begint vreemde taal uit te slaan, en houdt niet op over een ‘man op de hei’. Wanneer ze steeds meer gefragmenteerde, maar ijzingwekkende herinneringen terugkrijgt, realiseert Kath zich dat haar ‘ongeluk’ helemaal geen ongeluk was. Met dat besef stort ze in en vervalt haar leven tot een duistere wereld van angst en dreiging.

Alleen al de eerste zin van de achterflap. Alleen daardoor zou ik het boek al willen lezen, zonder de rest van het stuk te moeten lezen. Het grijpt je meteen aan, het raakt je. En vooral die twee punten is iets wat ik zoek in een boek. Kath Redway krijgt een ongeluk, maar beseft later pas dat dit helemaal geen ongeluk was. Ze gaat op onderzoek uit om de zwarte stukken in haar hoofd helder te maken. Tussendoor probeert ze het beste met haar dochter voor te hebben, die het helaas niet zo goed kan vinden met andere kindjes. Daarnaast doet haar man ook steeds vreemder tegen haar. Wat is er allemaal gebeurd?
Deze vraag blijft dan ook constant door je hoofd spoken. Je gaat ontelbaar veel mensen verdenken in het boek, totdat je zelf ook even niet meer weet waarom je die persoon nou verdacht van een heel gek voorval. Juist dat is de kracht van het boek. Je denkt mee met Kath, en voelt je ook op dezelfde manier als dat zij zich voelt. Verward, niet begrepen. Samen met Kath ga je eigenlijk op onderzoek uit en duik je in de duistere diepte van het boek.

‘Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van een goede (duistere) thriller houdt’

Dit is zo’n thriller die je razendsnel door gaat lezen. Als je een dag vrij hebt, durf ik bijna te zeggen dat je hem met gemak in een dag uit kunt lezen. Dit komt vooral door de enorme spanning die zich in het boek afspeelt, maar ook de onzekerheid die je voelt. Je moet en zal weten wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt met iedereen. Wie heeft wat gedaan en wie heeft iets juist níet gedaan?!
Ik kan niet wachten om een volgend boek van deze auteur te gaan lezen. Wat een topschrijver is dit zeg en wat vlieg je hier ontzettend makkelijk doorheen. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van een goede (duistere) thriller houdt, maar die toch goed doorleest. Geen thriller waarvan je op het begin al weet wat er aan de hand is. Nee, dit is goed doordacht. En zelfs een beetje eng af en toe 😉

Vlak voordat ik stierf

Titel: Vlak voordat ik stierf
Auteur: S.K Tremayne
Verschenen: 14 juni 2018
Pagina’s: 338
Uitgever: Prometheus
Originele titel: Just Before I Died
bol-button

Rating: 5/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *