Tot as - Lisa Bjurwald
Boekrecensies,  Thriller

Tot as – Lisa Bjurwald

Tot as viel mij al direct op door de prachtige cover, ik denk dat iedereen het daar wel over eens is. Verder heb ik eigenlijk nooit echt Scandinavische thrillers gelezen, terwijl ik dol ben op thrillers! Hier moest dus maar eens verandering in komen.

Waar gaat Tot as over?

Stockholm, Zweden. Agente Rebecka Born heeft eindelijk de kans gekregen waar ze al jaren op wacht: ze is gevraagd om lid te worden van een elite-eenheid binnen de politie die zich richt op het bestrijden van terrorisme en georganiseerde misdaad.
Haar eerste zaak: het onderzoek naar de mysterieuze moord op twee vrouwen die gruwelijk verminkt en verbrand zijn gevonden bij de Klarälven-rivier. Wanneer ze aankomt in het pittoreske maar zeer geïsoleerde Värmland, wordt ze geconfronteerd met een dreiging die ze nog niet eerder is tegengekomen. Een dreiging die niet met doorsnee-politiemethoden bestreden kan worden en die haar oorsprong vindt in eeuwenoude rituelen, op een ander continent.
Wat is de anonieme slachtoffers overkomen? Zijn ze doelwit geworden van racistisch geweld dat recent opgelaaid is vanwege de plaatsing van vluchtelingen in een oud landhuis? Of zijn er misschien dingen gaande die te maken hebben met schimmige mensensmokkelaars en criminele netwerken die alles en iedereen vanuit de schaduwen in de gaten houden? Naarmate het onderzoek vordert, ontdekt Rebecka een onheilspellende connectie tussen het landhuis en haar eigen verleden.

Het boek begint echt met een enorme knaller, waardoor je vrijwel meteen het verhaal in wordt gezogen. Hierdoor raak je meteen erg nieuwsgierig naar wat er de rest van het boek gaat gebeuren. Laat ik voorop stellen: het is geen gewone moord zoals je kunt lezen op de achterflap.
Rebecka is mij echter wel een beetje een rare in het begin. Ik begreep de situatie rondom haar echt totaal niet, ik dacht eerst doordat het kwam omdat Rebecka Born uit een serie bestaat.. Maar toen ik het opzocht bleek dit het eerste deel te zijn. Pas later krijg je een beetje door wie zij is en wat bijvoorbeeld ook haar familiesituatie is (want echt, daar snap je niks van aan het begin). Even goed inkomen in het personage dus!
Vooral de moord en hoe ze dit proberen op te lossen vond ik erg interessant aan het verhaal en ook enorm spannend om te lezen. Door deze stukjes vloog ik echt, terwijl ik de persoonlijke stukjes over Rebecka wat minder interessant vond en misschien ook niet altijd een toevoeging vond hebben. Ik kan begrijpen dat als het een serie wordt (is) je een personage graag wil uitdiepen en de lezer kennis met haar wil laten maken, maar ZO ingewikkeld?
Gelukkig maakt de rest echt een hoop goed, anders had ik dit boek denk ik aan de kant gelegd.

‘Lisa Bjurwald weet zeker wel een goed verhaal neer te zetten met Tot as

Misschien lijkt het nu een beetje alsof het boek helemaal niks was, dat is zeker niet waar. Ik heb echt waar, genoten van Tot as, maar sommige stukjes begreep ik gewoon niet helemaal. Misschien dat als ik ooit ga beginnen aan het tweede deel, als deze verschijnt in het Nederlands, dat ik nog een gokje waag met Rebecka.
Om dan terug te komen op de positieve stukjes, Lisa Bjurwald weet zeker wel een goed verhaal neer te zetten. Alles is goed doordacht en volgens mij heeft ze ook een hoop research gedaan met dit verhaal. De achtergrond is erg interessant en dat maakt de moorden ook meteen een stuk “leuker” (agh ja, je begrijpt me).
Schrijven kan ze wel, het boek leest lekker vlot door. Alleen door sommige stukken in het boek loop je een beetje vast. Niet omdat het niet makkelijk leest, maar omdat je het gewoonweg niet direct begrijpt. Je leest door en hoopt op een antwoord zodat je denkt “Aha! Daarom dus”, maar dit gebeurde in mijn geval niet helemaal.
Dit boek moet je denk ik zeker lezen als je gek bent op Scandinavische thrillers, het is toch een hele andere manier dan een Hollandse thriller. Niet per se een aanrader als je er niet zo gek op bent. Ik heb genoten van dit boek, maar ik denk dat ik nog even verder moet gaan zoeken om ook een grote liefde te krijgen voor dit soort thrillers.

Tot as

Titel: Tot as
Auteur: Lisa Bjurwald
Verschenen: 15 september 2017
Pagina’s: 304
Uitgever: Karakter uitgevers

bol-button

Rating: 3/5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.