Boekrecensies

Schrijven kreng! – Lisette Jonkman

 photo IMG_5094a.jpg

Lisette Jonkman, de koningin van de Nederlandse Chicklit, doet (letterlijk en figuurlijk) haar boekje open over het schrijversleven. Hoe schrijf je eigenlijk een boek? En hoe zorg je dat je je lezers een beetje vast kunt houden? En dat je humor op de juiste manier gebruikt? Lisette vertelt het allemaal in haar hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!

Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland! Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor.

Dus je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

 photo IMG_5095a.jpg

In Schrijven kreng! vind je onder meer: de meest gebruikte schrijfontwijkende smoezen, manieren om inspiratie te forceren, schrijfstopwoordjes en valkuilen die wel héél erg lekker liggen. Allemaal opgeschreven met een heerlijke hoge dosis humor, zoals we gewend zijn van Lisette.

Ik las dit boek deels in de trein en af en toe ontglipten er van die blaaslachjes (is dat eigenlijk wel een woord?). Je weet wel, zo’n lach waar je wangen bol van gaan staan en er een raar en zacht hondengeluid uit je mond komt, puur omdat je je lach wilde inhouden. Thuis liet ik me natuurlijk gewoon lekker gaan en kwam mijn zusje zelfs een keer vragen waar ik zo om aan het lachen was.

 photo IMG_5096a.jpg

Het eerste dat opvalt als je het boek ziet? De titel natuurlijk. Alleen Lisette komt weg met zoiets. Op de boekpresentatie vertelde ze dat haar oma had gezegd: “Maar een boek met zo’n titel verkoopt toch helemaal niet?” Ik vind het een hilarische titel en het dekt volledig de lading van het boek. Het tweede dat opvalt is de vormgeving. Lisette had kunnen kiezen voor een clean en netjes, maar dat is niet à la Lisette. Anders tekent ze geen konijn met een glas wijn in mijn boek tijdens het signeren. Helemaal in Lisette stijl dus: blije tekeningen met kriebels en andere frutsels. Heerlijk!

 photo IMG_5097a.jpg

Na het lezen van het eerste hoofdstuk begon het bij mij al te kriebelen. Ik wil ook een boek schrijven! Dat zeg ik al heel lang, maar het komt er nooit van. Ik ben een typische ‘willer’, volgens Lisette. Maar ik weet het zeker: ooit schrijf ik een boek.

Van dikke poepeenden (oh, hier heb ik zo hard om gelachen) tot buitenaardse hond (?), je komt de leukste dingen tegen in Schrijven kreng! Zo blijkt (of schijnt??) er trouwens helemaal geen ‘box’ te bestaan bij ‘out of the box’ denken.

Er staan niet alleen hele leuke tips in het boek, nee, je mag ook zelf aan de slag. Jippie! Zo krijg je les in overdrijven met een bijpassende opdracht en moet je vragen fout beantwoorden. Lisette schrijft zelf chicklits, maar dit boek kun je ook heel goed gebruiken als je in een ander genre wil schrijven.

 photo IMG_5099a.jpg

Schrijven kreng! is niet alleen een hilarische en blije hup-ga-nou-eens-schrijven-gids, maar het is ook nog eens enorm leerzaam! Ik ben ervan overtuigd dat aankomende schrijvers hier écht iets aan hebben. En tja, ik zal toch echt moeten gaan beginnen met schrijven, kreng….

Rating: 5/5

bol-button

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Anne januari 28, 2015 at 10:06

  Klinkt interessant! Ik was het al eerder tegengekomen. Is het heel erg gericht op het schrijven van chicklits? Of kan je het ook gebruiken bij andere genres?

  • Reply Tedje januari 28, 2015 at 10:13

   Ze geeft ook schrijftips die je in andere genres kunt gebruiken! Thanks voor je vraag trouwens, ga het meteen even in de recensie erbij zetten 🙂

   • Reply Anne januari 28, 2015 at 16:09

    Okee, bedankt!

 • Reply Annabel januari 28, 2015 at 10:16

  Ik ben dit boek op dit moment aan het lezen, echt super leuk!

 • Reply Anneke januari 28, 2015 at 11:14

  Mooie foto’s! 😀 Ik heb het boek vorige week gekocht, maar ben er nog niet aan toe gekomen.

  • Reply Tedje januari 28, 2015 at 21:25

   Thanks Anneke!! Ah, ik weet zeker dat je hem super gaat vinden!

 • Reply Sanne januari 28, 2015 at 11:21

  Ik ben geen chicklit lezer dus heb nog nooit iets van Lisette Jonkman gelezen, maar met dit boek komt daar misschien wel verandering in:)

 • Reply beautifulday4makeup januari 28, 2015 at 13:18

  Wat lijkt me dit een vrolijk boek!

 • Reply Esther januari 28, 2015 at 15:24

  Dit lijkt me echt een leuk boek. Ook al ben ik niet van plan om een boek te schrijven.

 • Reply Lies januari 28, 2015 at 18:29

  Zelf hou ik het altijd liever bij een boek lezen dan ze zelf schrijven, maar toch lijkt mij dit wel een leuk en interessant boek.

 • Reply Annelies januari 28, 2015 at 19:34

  Lijkt me een leuk boek. Ik wil ook al eeuwen een boek schrijven, maar ik ben nu eenmaal beter in ‘zakelijk’ schrijven dan in fictie, dus ik weet niet of dat boek er ooit van komt 🙂

 • Reply Annika januari 28, 2015 at 19:37

  Totally agree! Een heel handig boek met de leukste hilariteit erin verwerkt zoals alleen Lisette dat kan.

 • Reply Ilse januari 28, 2015 at 21:10

  Woa jay, nu heb ik dus toch eens de binnenkant van het boekje bekeken! Ik wil dit boek al best een tijdje en heb expres gewacht tot na mijn verjaardag. Nu heb ik een heleboel boekenbonnen en nu ik dit zo zie, denk ik weer “ja, ik wil dit boek!”. Het is top dat de tekst er niet alleen maar clean staat, zoals je heel mooi zegt. Want dan gaat in chronologische volgorde lezen in zo’n informatief boek misschien toch nog ooit gebeuren bij Ilse!

 • Reply Plog 28 januari 2015 – bloggerslunch en zumba | Teddlicious januari 29, 2015 at 05:00

  […] stond. Het was een recensie van het boek Schrijven kreng! van Lisette Jonkman. Echt een aanrader! Klik hier voor de recensie. Rechts: Yes! Bus gehaald! En wat krijg je ervoor terug? Dat je buiten adem bent door het snelle […]

 • Leave a Reply