Boekrecensies

Schrijven kreng! – Lisette Jonkman

 photo IMG_5094a.jpg

Lisette Jonkman, de koningin van de Nederlandse Chicklit, doet (letterlijk en figuurlijk) haar boekje open over het schrijversleven. Hoe schrijf je eigenlijk een boek? En hoe zorg je dat je je lezers een beetje vast kunt houden? En dat je humor op de juiste manier gebruikt? Lisette vertelt het allemaal in haar hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!

Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland! Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor.

Dus je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

 photo IMG_5095a.jpg

In Schrijven kreng! vind je onder meer: de meest gebruikte schrijfontwijkende smoezen, manieren om inspiratie te forceren, schrijfstopwoordjes en valkuilen die wel héél erg lekker liggen. Allemaal opgeschreven met een heerlijke hoge dosis humor, zoals we gewend zijn van Lisette.

Ik las dit boek deels in de trein en af en toe ontglipten er van die blaaslachjes (is dat eigenlijk wel een woord?). Je weet wel, zo’n lach waar je wangen bol van gaan staan en er een raar en zacht hondengeluid uit je mond komt, puur omdat je je lach wilde inhouden. Thuis liet ik me natuurlijk gewoon lekker gaan en kwam mijn zusje zelfs een keer vragen waar ik zo om aan het lachen was.

 photo IMG_5096a.jpg

Het eerste dat opvalt als je het boek ziet? De titel natuurlijk. Alleen Lisette komt weg met zoiets. Op de boekpresentatie vertelde ze dat haar oma had gezegd: “Maar een boek met zo’n titel verkoopt toch helemaal niet?” Ik vind het een hilarische titel en het dekt volledig de lading van het boek. Het tweede dat opvalt is de vormgeving. Lisette had kunnen kiezen voor een clean en netjes, maar dat is niet à la Lisette. Anders tekent ze geen konijn met een glas wijn in mijn boek tijdens het signeren. Helemaal in Lisette stijl dus: blije tekeningen met kriebels en andere frutsels. Heerlijk!

 photo IMG_5097a.jpg

Na het lezen van het eerste hoofdstuk begon het bij mij al te kriebelen. Ik wil ook een boek schrijven! Dat zeg ik al heel lang, maar het komt er nooit van. Ik ben een typische ‘willer’, volgens Lisette. Maar ik weet het zeker: ooit schrijf ik een boek.

Van dikke poepeenden (oh, hier heb ik zo hard om gelachen) tot buitenaardse hond (?), je komt de leukste dingen tegen in Schrijven kreng! Zo blijkt (of schijnt??) er trouwens helemaal geen ‘box’ te bestaan bij ‘out of the box’ denken.

Er staan niet alleen hele leuke tips in het boek, nee, je mag ook zelf aan de slag. Jippie! Zo krijg je les in overdrijven met een bijpassende opdracht en moet je vragen fout beantwoorden. Lisette schrijft zelf chicklits, maar dit boek kun je ook heel goed gebruiken als je in een ander genre wil schrijven.

 photo IMG_5099a.jpg

Schrijven kreng! is niet alleen een hilarische en blije hup-ga-nou-eens-schrijven-gids, maar het is ook nog eens enorm leerzaam! Ik ben ervan overtuigd dat aankomende schrijvers hier écht iets aan hebben. En tja, ik zal toch echt moeten gaan beginnen met schrijven, kreng….

Rating: 5/5

bol-button

14 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *