Boekrecensies,  Fantasy,  Jeugd,  Teen chicks

Hazels Pentakel – Marte Jongbloed

Hazels Pentakel
Sanne las het boek Hazels Pentakel. Een boek over heksen. Een onderwerp waar ze vroeger veel over heeft gelezen. Bevalt het onderwerp, na een aantal jaar, nog steeds?

Hazels Pentakel van Marte Jongbloed is het eerste deel van de Heksenspiegel-trilogie waarin een jonge vrouw alles op alles moet zetten om niet in de handen te vallen van een groep zwarte heksen. Sinds haar ouders om onduidelijke redenen zijn vertrokken, woont de 17-jarige Hazel in bij haar oom. Wanneer hij haar een keer in een dronken bui aanvalt, vlucht ze naar het bos net buiten de stad. Daar wordt ze opgevangen door een groep mensen, die witte heksen blijken te zijn. Een van hen ontdekt dat Hazels geheugen is behekst. Dat verklaart ook waarom ze zich zo weinig van vroeger herinnert. Maar wie heeft haar behekst? En waarom? Als ze tijdens een tarotlegging de ‘doodkaart’ trekt, voelt ze zich allesbehalve veilig…

Toen ik jong was, was ik gefascineerd door alles wat met magie te maken had. The Craft, Charmed, Sabrina the teenage witch, ik keek het allemaal. Ik las over wicca en kocht op een gegeven moment zelfs een pentagram om te dragen. Net als vele andere tienermeisjes had ik ooit een Book of Shadows met overgeschreven spreuken van het internet.
De fase passeerde, de interesse verdween en het pentagram belandde bij een kringloopwinkel. Maar toen ik het boek Hazels Pentakel mocht recenseren, was ik benieuwd hoe er tegenwoordig over geschreven zou worden.
Persoonlijk had ik meer van het boek verwacht en ik realiseerde al snel dat dit boek echt voor jongeren is geschreven. Hoewel veel hedendaagse YA dusdanig is geschreven dat het zelfs voor volwassenen leuk is, vond ik dit boek iets te kinderlijk. De oom is bijvoorbeeld een overduidelijke bozerik, maar de achterliggende psychologie (of ook maar een goede verklaring) kon ik niet ontdekken.

‘Zeker een aanrader voor jongeren die interesse hebben in wicca’

Ik miste de spanning, vooral. Er zit wel een verhaallijn in en een duidelijk spannend plot, maar het hele boek voelde meer als een uitleg van alles dat met de hedendaagse hekserij heeft te maken, dan met het verhaal zelf. De scènes waarin rituelen worden uitgevoerd worden in geuren en kleuren omschreven en elke gelegenheid wordt aangegrepen om Hazel en de lezer iets te vertellen over de vele activiteiten van heksen. Iets wat me als bijzaak leuk leek, maar nu het de hoofdzaak was, vond ik het wat saai.
Ik zou dit boek vooral aanraden aan jongeren die interesse hebben in wicca en daar meer over willen leren. De veertienjarige ik had het waarschijnlijk superleuk gevonden!

HazelsPentakel

Titel: Hazels Pentakel
Auteur: Marte Jongbloed
Verschenen: 26 maart 2018
Pagina’s: 238
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
bol-button

Rating: 3/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *