De Sekte - Mariette Lindstein
Boekrecensies,  Thriller

De Sekte – Mariette Lindstein

Alleen al door het onderwerp van De sekte werd mijn aandacht direct getrokken. Toen ik dan ook een paar weekjes op vakantie ging, was dit boek het eerste waar ik aan begon. Benieuwd of het mijn verwachtingen heeft voldaan? Lees dan snel verder.

Waar gaat De sekte over?

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.
Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.

De Sekte gaat over een nieuwe beweging in Zweden, genaamd ViaTerra. Sofia is net afgestudeerd en raakt enorm onder de indruk van de leider, waar zij een lezing van heeft bijgewoond. Voor ze het weet wordt ze steeds verder betrokken bij de beweging. Een beweging waarin lijkt alsof alles goed is. En dat is het ook, maar niet voor lang. Heeft Sofia er wel goed aan gedaan om zich hierin mee te laten trekken, of komt het uiteindelijk allemaal wel goed?

Dit boek trok mij vooral meteen doordat ik las dat Mariette Lindstein zelf bij Scientology had gezeten. Niet voor een paar jaar, maar voor maar liefst zevenentwintig jaar. Ze heeft net onder de leider gewerkt en wist uiteindelijk te ontsnappen. Op de een of andere manier vind ik Scientology ontzettend interessant. Vooral omdat het zo’n bizarre organisatie is in mijn ogen en het ontsnappen zo lastig en bijna onmogelijk is. Doordat Mariette haar eigen ervaring in een zelf verzonnen sekte heeft gestopt was mijn interesse onmiddellijk gewekt.

De sekte had ik binnen een dag uitgelezen’

De schrijfstijl van Mariette is erg fijn, maar je merkt ook wel ergens dat ze (nog) geen top schrijfster is door haar manier van vertellen. Echter vlieg je wel door het boek heen. De zinnen zijn logisch opgebouwd en zonder al te veel nadenken kun je het verhaal in je opnemen. Een fijne thriller om te lezen als je een makkelijk boek wilt lezen en niet houdt van te veel gedoe in een boek. Het boek heeft een aantal pluspunten en helaas ook wat minpunten. Iets minder aan het boek vond ik af en toe de opbouw van bepaalde stukken. Soms klonk het enorm onlogisch wat er op dat moment aan de hand was. Of dit nou is omdat het bij een sekte heel anders gaat, of dat Mariette niet zo lang kon uitweiden over het onderwerp weet ik niet. Sommige stukken gingen mij iets te snel en daardoor kwam het af en toe onlogisch over. Positief is dan wel weer dat het aan de andere kant ook heel erg logisch over kon komen. Ik kon mij erg goed voorstellen dat Sofia daarheen ging, maar ook dat ze het lastig vond om weg te gaan. Je merkt bij haar schrijfstijl erg goed dat ze haar eigen ervaringen gebruikt waardoor het ontzettend snel doorleest. Het boek had ik binnen een dag uitgelezen, waarna ik enorm baalde dat ik deel twee niet meteen erbij kon pakken.
Ondanks dat het verhaal soms wat te snel ging, heb ik zeker enorm genoten van dit boek. Het is spannend geschreven en je zit vanaf bladzijde één al volledig in het verhaal. Dit boek moet je zeker lezen als het onderwerp je trekt én als je zin hebt in een enorme spannende thriller die ontzettend lekker weg leest.

Flashback

Titel: De Sekte
Auteur: Mariette Lindstein
Verschenen: September 2017
Pagina’s: 400
Uitgever: Manteau
Originele titel: Sekten på Dimön
bol-button

Rating: 4/5

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *