De keuze
Boekrecensies,  Roman

De keuze – Edith Eger

Edith Eger is 90 jaar, psycholoog en danst nog steeds. En dát is bijzonder, niet alleen vanwege haar leeftijd. Benieuwd waarom? Lees dan mijn recensie over het boek De Keuze.

Waar gaat De keuze over?

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

De keuze vertelt het verhaal van Edith Eger zelf. Op dit moment is ze de 90 jaar al gepasseerd, wat een leeftijd! Nog steeds is ze werkzaam als psycholoog en dit merk je erg goed in haar boek. Allereerst wilde ik dit boek graag lezen door haar achtergrond. Edith heeft in Auschwitz gezeten op 16-jarige leeftijd en verliest hierbij haar ouders direct. Ik had verwacht dat het boek hierover zou gaan en dat Edith haar ervaring zou vertellen. Dit is dan ook deels het geval. Tussen de geschiedenis door vertelt Edith haar eigen ervaring met patiënten die zij had toen ze nog erg actief was als psycholoog. Deze ervaringen vergelijkt ze met haar geschiedenis. En juist deze manier van vertellen maakt het boek zo ontzettend krachtig. In het begin moest ik er even aan wennen, je switcht constant en eigenlijk is het geen lopend verhaal meer. Maar aan de andere kant ook juist weer wél (snap je). Toch weet Edith Eger je te blijven boeien. Misschien komt het wel door haar eigen ervaringen en haar succesverhaal. Je gaat zelf ook nadenken over je eigen leven. Hoe pak je zelf dingen op? Hoe denk jij over bepaalde situaties na? Naast een prachtig verhaal, kun je dit boek misschien ook wel een klein beetje zien als een zelfhulpboek. Edith geeft tips (misschien wel onbewust) aan haar lezers, waardoor je niet alleen het verschrikkelijke verhaal hoort van Auschwitz, maar ook de verschrikkelijke verhalen die mensen mee kunnen maken.

‘Ik raad De keuze aan iedereen aan om te lezen’

Het mooiste wat mij is bijgebleven is toch wel dat ieder zijn eigen probleem heel erg is, op zijn eigen manier. En dat je je eigen probleem nooit moet vergelijken met iemand anders. Als je probleem niet zo erg zou zijn voor jezelf, dan was het geen probleem geweest.
Ik raad dit boek zeker aan iedereen aan om te lezen. Ook als je geen fan bent van Tweede Wereldoorlog verhalen. Er zit zo veel meer achter dit verhaal dan alleen een historisch boek. Edith neemt je mee in een gedachtegang die je jezelf aan moet leren. Ze leert je vergeven en keuzes maken. En dat allemaal in één zo’n boek. Ik ben enorm onder de indruk!

jill mansell

Titel: De keuze
Auteur: Edith Eger
Verschenen: september 2017
Pagina’s: 288
Uitgever: AW Bruna
Oorspronkelijke titel: The Choice

bol-button

Rating: 5/5

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *