Boekenkast,  DIY

Project boekenkast #2 – De onderdelen


Twee weken geleden vertelde ik jullie over mijn idee om zelf een boekenkast te maken. Inmiddels heb ik samen met mijn vriend de onderdelen gehaald en die wil ik graag met je delen. Weer een stapje dichterbij het resultaat!

Gelukkig schoot mijn vader ons al snel te hulp, want ik heb dus geen idee wat je precies nodig hebt om boekenplanken aan de muur te bevestigen. Nu kun je voor kant-en-klare boekenplanken gaan, die je zwevend kunt ophangen waardoor je geen beugels nodig hebt, maar deze kunnen veel minder gewicht hebben dan wanneer je wel beugels gebruikt. Maar eerlijk is eerlijk, beugels vallen behoorlijk op. We kwamen een systeem tegen om rails op te hangen, waarin je plankenhouders kunt klikken en daar vervolgens een plank op kan leggen. Ideaal toch?


Nu was het eerst mijn idee om zelf planken op maat te zagen, maar waar ik daarbij niet aan had gedacht is dat je ze dan ook zelf moet verven. Daar kun je natuurlijk voor kiezen, maar eerlijk gezegd had ik daar niet zoveel zin in (en mijn vriend ook niet!). Toen kwamen we deze mooie donkere planken tegen, weliswaar iets minder breed dan ik wilde (de ruimte tussen de schouw en de muur is 130 cm, deze planken zijn 120 cm), maar dat bespaarde ons wel veel moeite! We kochten vijf planken van 120 cm breed en 30 cm diep, dan zou ik ook nog mijn boeken twee rijen dik kunnen plaatsen. De planken kostten ongeveer €12 per stuk. We hebben alles bij de Praxis gekocht. Of ja gekocht, we hadden nog VVV bonnen liggen, wat ons uiteindelijk €75 heeft bespaard 🙂


De rail die we kochten is wit. We hebben hiervoor gekozen omdat onze muur wit is, dus dan zou hij het minste opvallen. Dan lijken de planken straks alsnog te zweven, maar hangen ze wel stevig aan de muur. Deze kostte rond de €8. De rails zijn er ook in het zwart, zilver en grijs.

Daarnaast kochten we twee pakjes plugs en spijkertjes, om de rails straks te kunnen bevestigen. Volgens mij kosten deze ongeveer €3-4 per stuk.

Wat je tot slot dan nog nodig hebt, zijn de plankendragers. Deze kun je in de rails klikken en kunnen ongeveer 55 kg per plank houden. Ruim genoeg voor een boekenplank dus. We kochten er 10 (twee per plank dus), en ze waren volgens mij €2,19 per stuk. We hebben voor zwart gekozen omdat we dit heel erg gaaf vinden in combinatie met de donkere planken. Daarnaast hebben we veel zwarte accessoires in de woonkamer, en een beetje de industriële stijl. Dus dit past perfect!

Wanneer dit online komt, komt mijn vader deze avond langs om met mij de rails te bevestigen. Dan kan het leuke werk beginnen: mijn boeken indelen! In de volgende aflevering van deze serie zien jullie het eindresultaat.

Zijn jullie net zo benieuwd als ik?

Danique (29) is content producer bij een gebiedsontwikkelaar en is dol op goede boeken. Daarnaast houdt ze van lekker eten (sushi!) en is ze gek op reizen.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.