Boekrecensies,  Young adult

Paper towns – John Green

Paper towns Titel: Paper towns
Auteur: John Green
Verschenen: 5 juni 2015
Pagina’s: 300
Uitgever: Lemniscaat

Van de auteur van de wereldwijde bestseller Een weeffout in onze sterren Margo was altijd al gek op mysteries. En bij alles wat daarna kwam, kon ik me nooit aan de gedachte onttrekken dat ze misschien wel zo van mysteries hield dat ze er zelf een werd. Q (Quentin) en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze in het park een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen. Maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten. De volgende dag is ze verdwenen. Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontrafelen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar de jonge vrouw op wie hij in stilte verliefd is, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo. Maar wil Margo wel gevonden worden? Paper Towns won de belangrijkste thrillerprijs: de Edgar Award. Het is een mystery, een roman die je vanaf de eerste pagina niet meer loslaat, en een échte John Green – een dodelijke combinatie.

Mening Paper towns

Nadat ik Een weeffout in onze sterren had gelezen (klik hier voor de recensie) wist ik het zeker: John Green is een fantastische schrijver. Toen bekend werd dat er een film werd gemaakt van Paper Towns wist ik ook zeker: ik moest het boek lezen. En daarom kocht ik het boek op de dag dat ‘ie uitkwam.

Met goede hoop en een klein beetje onduidelijkheid waar het boek nou precies over ging begon ik te lezen. Q (Quinten) en Margo zijn al jarenlang buren, maar eigenlijk hebben ze bijna geen contact met elkaar. Vroeger wel, want toen ze 9 jaar waren speelden ze samen. Toen vonden ze een dode man, en eigenlijk is sindsdien het contact verwaterd. Tot Margo ineens in Q’s kamer staat, midden in de nacht. Margo is het populairste meisje van school, terwijl niemand weet wie Quinten is.

Toen ik het boek kocht bedacht ik me dat ik het waarschijnlijk veel zou vergelijken met Een weeffout in onze sterren.Een weeffout in onze sterren vond ik een heel ander boek dan Paper towns. Dit boek kun je dan ook zeker niet vergelijken, want het bevat veel meer spanning dan Een weeffout in onze sterren. Ik was vanaf de eerste bladzijde benieuwd naar hoe het zou aflopen, en ik wilde zo snel mogelijk doorlezen. Op een gegeven moment merkte je dat de zoektocht naar Margo steeds meer afnam, omdat het steeds onduidelijker werd waar ze was. Dat was denk ik mijn enige minpunt aan het verhaal.

Paper towns is zeker een aanrader als je een boek zoekt dat lekker wegleest en vol met spanning zit. Daarnaast bevat het een vleugje humor, ietwat romantiek en veel mysterie bevat.

Meer recensies lezen van de boeken van John Green? Klik dan hier.

Rating: 4,5/5

bol-button

11 Comments

 • Annabel

  Ik vond het boek erg tegenvallen. Ik heb hiervoor Looking for Alaska gelezen, en die was veel beter. Hier duurde voor mij de zoektocht veel te lang. Het was iets te vaak ‘school – gedicht lezen – school – gedicht lezen’ voor mij. En ik vond Margo als meisje nou ook niet echt mysterieus. Ik kan je dus wel Looking for Alaska aanraden als je deze leuk vond! Maar verder ben ik een beetje klaar met de boeken van John Green.

 • Laure

  Ik wou het boek ook lezen voordat de film uitkwam! Ik vond het boek goed, maar de zoektocht naar Margot duurde op een bepaald moment inderdaad wat te lang. Ik ben wel benieuwd naar de film met Cara nu.

 • Fleur

  Ik heb deze gelezen en ik vind dat John Green het heel realistisch heeft geschreven. Het taalgebruik en gedachtegang zijn heel realistich. Bij de meeste boeken doen de schrijvers heel voorzichtig en John Green is gewoon zo van: Fuck It. En hij schrijft gewoon op wat hij wil. Ik zal het net als jij ook een 4,5/5 geven.

  Fleur x

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *