Overig

Original Vs. Dutch Covers #8

Orginele covers en de Nederlandse covers, vaak een wereld van verschil! De ene keer is de originele cover veel mooier de andere keer is de Nederlandse cover weer veel mooier om op te pakken. Welke vind ik mooier en welke vinden jullie mooier?

 photo mazerunner_zpsa779e0c0.png

De labyrintrenner – James Dashner
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Om eerlijk te zijn is deze combinatie “niet eerlijk”. De Nederlandse versie kwam namelijk pas uit toen bekend werd dat er een film van kwam, vandaar ook meteen de filmversie. Toch wil ik beide covers vergelijken, want een filmversie is vaak (naar mijn mening) een stuk lelijker.
Wat mij al meteen opvalt is dat beide covers redelijk vergelijkbaar zijn. Beide hebben ze het doolhof op de voorkant staan en de kleuren komen ook goed overeen. Mijn voorkeur gaat hierbij toch uit naar de originele en dan vooral omdat ik liever een boek lees zonder personen op de cover. Overigens vind ik deze filmcover helemaal niet lelijk!

 photo demeester_zpsfcd3839e.png

De Meester – Guillermo del Toro & Chuck Hogan
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
WOW, wat een verschil is dit zeg! Leuk feitje is overigens dat de rode “kras” bij de Nederlandse cover echt een kras is en de onderkant rood is , whoa! Hoe dat bij de Engelse cover zit, weet ik helaas niet.
Bij de originele cover heb ik geen flauw idee waar ik aan moet denken, aangezien de titel ook weinig prijsgeeft. Bij de Nederlandse cover denk ik meteen aan iets met “enge wezens”. De cover is duister en de persoon op de cover al helemaal. De linker vind ik mooier om te zien, omdat ik van strakke covers houd. Maar, de rechter zou ik denk ik eerder oppakken omdat ik meteen weet wat voor soort genre het is.. Een erg lastige keuze is dit! Beide hebben voordelen.

 photo stunt_zps0e086dda.png

De stunt van haar leven – Julie Cohen
Links: origineel – rechts: Nederlandse cover
Wauw hier kan ik heel snel over oordelen. De originele cover vind ik duizend maal mooier dan de Nederlandse. De cover is veel schattiger en spreekt me veel meer aan. De rechter is niet lelijk maar als ik moet kiezen zou ik sowieso voor de linker gaan. Daarnaast vind ik de kleuren van links veel mooier. Ze lijken op elkaar en het is veel meer één geheel. Als je kijkt naar de illustratie lijken beide boeken weer wel op elkaar. Toch blijft de linker veel mooier, de kleuren passen er meer bij. Als ze de rechter minder kinderlijk roze en oranje hadden gemaakt was het al meteen een stuk beter geweest denk ik..

Welke covers vind jij mooier?

Danique V (1993) woont in Haarlem en is werkzaam als content creator bij de Bibliotheek. Naast feelgood, fantasy en thrillers leest ze ook veel non-fictie rondom spiritualiteit.

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.