Boeken

Original vs. Dutch covers #49

Als een uitgeverij een boek uitgeeft houden ze zo nu en dan de originele cover, maar soms maken ze een eigen cover. De ene keer lijken ze heel erg op elkaar en soms had je nooit verwacht dat het dezelfde boeken zijn. Wij laten jullie in deze rubriek drie boeken zien waarvan we de covers vergelijken, welke vind jij het mooiste?

Covers vergelijken

De kleur van Colorado – Rebecca Yarros
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Wow, wat een enorme kleurverschillen! Eigenlijk is de complete cover van dit boek anders. Wat me direct opvalt en wat ik erg grappig vind, is dat – hoewel de covers compleet verschillend zijn – er ook overeenkomsten zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de kleurverschillen in de lucht. Maar wanneer deze boeken naast elkaar zouden liggen in de winkel, zou ik verwachten dat het twee verschillende verhalen zijn. Beide covers vind ik wel interessant, maar ik denk toch dat de Nederlandse cover voor mij zou winnen.

Strand dagboek – Emily Henry
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Hoe grappig! De covers zijn bijna helemaal hetzelfde, toch is er bij de Nederlandse cover voor gekozen om de handdoeken naast elkaar te leggen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom daarvoor gekozen is. Het is zo’n minimaal verschil! Maar toch vind ik dat de Nederlandse cover wel leuker maken. Ook vind ik het grappig om te zien dat er lettertype overeenkomsten in de covers zitten. Op de Nederlandse cover zie je namelijk het zwarte lettertype gebruikt voor de auteursnaam, terwijl dat op het origineel voor de ‘New York Times Bestseller’ is gebruikt. Wat is jouw favoriet?

Cinder & Ella – Kelly Oram
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Oké, wat ben ik blij dat er bij de Nederlandse cover is gekozen voor een andere cover dan het origineel. Wanneer ik het origineel zie, denk ik echt een een flauwe hervertelling van het bekende sprookje Cinderella. Ik heb dit boek gelezen en het is zó leuk! Ik zou hem niet eens hebben opgepakt wanneer ik het origineel in de winkel zou zien liggen, zonde. Wat ik daar vooral niet mooi aan vind, is de twee foto’s op de smartphones. Ik zie liever geen mensen op de cover zodat ik er zelf een verbeelding aan kan geven. Daarnaast vind ik het lettertype niet zo mooi. De Nederlandse cover heeft een fris kleurtje en is strak!

Voor welke cover ga jij?

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Lydia augustus 28, 2020 at 12:15

    Wow, vreselijk die originele cover van Cinder & Ella! Als het er niet bij stond had ik gegokt dat de linker het origineel zou zijn! Meestal zijn juist de Engelse covers zo leuk en de Nederlandse een beetje bleh.

  • Reply Marieke augustus 31, 2020 at 12:39

    Van Cincer & Ella vind ik het origineel echt vreselijk. Het geeft me een beetje ‘slechte’ meidenfilm-vibes. Net alsof we 15 jaar terug in de tijd gaan, met films zoals She is the man en A cinderella story. De Nederlandse cover van Rebecca Yarros vind ik erg mooi. Ik heb meer met die kleuren dan met de blauw-paarse tinten van het origineel. Grappig om te merken dat een boek dan heel anders aanvoelt meteen.

  • Leave a Reply