Overig

Original vs. Dutch covers #37

Als een uitgeverij een boek uitgeeft houden ze zo nu en dan de originele cover, maar soms maken ze een eigen cover. De ene keer lijken ze heel erg op elkaar en soms had je nooit verwacht dat het dezelfde boeken zijn. Wij laten jullie drie boeken zien, welke vind jij het mooiste?

Het ongelukproject – Julie Buxbaum
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Allereerst een boek dat in Nederland eind deze maand verschijnt: Het ongelukproject van Julie Buxbaum. Beide boeken zijn enorm kleurrijk, al bevat het origineel wel meer kleur op de cover. Ook speelt de milkshakebeker een rol op beide covers, dus deze zal wellicht een rol spelen in het verhaal. Ik moet zeggen dat ik ze allebei mooi vind. Ik kan dan ook geen keuze maken tussen deze covers.

Liervogel – Cecelia Ahern
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Twee totaal verschillende covers! Als ze naast elkaar lagen in de winkel, zou ik denken dat het twee verschillende boeken waren. Maar toch is het echt hetzelfde boek. Bij de Nederlandse cover hebben ze ervoor gekozen om een persoon af te beelden, terwijl het origineel wat meer grafisch is. Wat wel op beide covers terugkomt is de veer. Ik moet persoonlijk toegeven dat beide covers mij niet echt trekken. Mede ook door de lettertypes. Als ik moest kiezen zou ik voor het origineel gaan.

Alter ego – Marissa Meyer
Links: Nederlandse cover – rechts: origineel

Het grappige aan deze covers is dat ze bijna identiek lijken, maar als je beter gaat kijken zie je wel verschillen. Zo is het origineel wat grauwer van kleur. Als je kijkt naar de gebouwen onderaan de voorkant, zie je ook dat ze verschillend zijn. De ‘personen’ op de voorkant zijn echter hetzelfde. Ik vind persoonlijk de Nederlandse cover mooier, omdat deze feller is van kleur en ook de manier waarop de gebouwen zijn afgebeeld vind ik mooier.

Welke covers vind jij het mooist?

Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Cassilda januari 6, 2018 at 09:34

  Gek om te zien! Ik vind de lyrebird cover echt veel mooier dan degene van liervogel.. het lijkt net alsof het een totaal ander verhaal is!
  Alter ego en het ongeluk project vind ik mooier dan de Engelstalige varianten. Zo zie je maar, een kaft kan het verhaal stimuleren.. of breken

 • Reply Nessa januari 6, 2018 at 13:04

  Ik ben persoonlijk niet zo’n grote fan van ‘echte’ personen op een cover, dus als ik zou moeten kiezen zou ik lyrebird eerder oppakken dan de Nederlandse versie!

 • Reply Andrea januari 6, 2018 at 14:13

  Geen van beide covers van Het ongelukproject spreekt me erg aan. Als ik moet kiezen, ga ik toch voor de Engelse versie omdat die mooier van kleur is. Bij Liervogel kies ik ook voor de Engelse cover. Ik zou de Nederlandse uitgave zeker niet oppakken en de Engelse misschien. En net als jij vind ik de Nederlandse cover van Alter Ego mooier omdat het blauw helderder is 🙂

 • Reply Jessica januari 7, 2018 at 00:57

  Oeh ik vind Lyrebird wel echt een mooie cover. 😀

 • Reply Vivian januari 7, 2018 at 15:54

  De cover van het derde boek vind ik in geen van beide versies mooi haha. Bij de andere twee vind k de originele covers mooier, leuker en frisser!

 • Leave a Reply